DELA

kulturnotiserBerndt Arell
är Kulturfondens

nya direktör. Han efterträder Krister Ståhlberg som går i pension våren 2010.Berndt Arell, 49, är nu chef för museet för nutidskonst Kiasma, i Helsingfors, och har tidgare bland annat verkat som museichef för Helsingfors stads konstmuseum och som grundare av och museichef för Nordiska akvarellmuseet i Sverige.
Berndt Arell har också en lång erfarenhet från ledande positioner i olika region- och landskapsmuseer i bland annat Vasa och Åbo. Han har flera förtroendeuppdrag. Bland annat är han ordförande i Centralkonstkommissionen, sakkunnig i Nordiska Kulturfonden och ordförande i Stiftelsen för Finlands konstakademi.
Arell har besökt Åland i flera sammanhang. Han har bland annat, som chef för Åbo konstmuseum, föreläst om Victor Westerholms måleri i Önningebymuseet och det var Arell som invigde Karin Oldfelt Hjertonssons akvarellutställning i Ålands museum.Det är dags för
Unga band 2009

meddelar arrangörerna genom Patrik Eriksson.
– Unga Band 2009 hålls i Idrottsgården den 24 oktober.Banden skall anmäla sig senast 1 oktober kl 22.00 till Uncan eller Tvärsan.
Anmälningsblanketter finns på Ungdomsgårdarna samt på hemsidan http://www.mariehamn.ax/ungdomsbyran.
De band som deltar skall framföra en cover och en egen låt.
I fjol hemfördes segern av folkmusigruppen The PeeGees.Caspar David Friedrich,
den tyska romantikens ledande målare, räknas i dag som en av giganterna i konsthistorien men är relativt okänd i Sverige. Med start 2 oktober visar Nationalmuseum i Stockholm den första monografiska Friedrich-utställning i Norden, totalt drygt nittio verk.Det finns fler körer

i Mariehamns församling än dem som nämndes i fredagens artikel om planerna på en ny sakral kör. Även gospelkören Good News och en barnkör verkar i församlingen.