DELA

kulturnotiserI kväll ges en
stumfilmsklassiker

i Nordens instituts regi i Alandica. Det är F.W. Murnaus ”Nosferatu – nattens vampyr” från 1922 som visas till levande musik på ackordeon (Geir Draugsvoll, Norge) och cello (Mattias Rodrick, Sverige) Musiken är komponerad av Helle Solberg
Filmen handlar om fastighetsmäklaren Jonathan Harker som besöker den mystiske greve Dracula på dennes slott i Transsylvanien. De ska göra upp om en husaffär, men deras möte blir ödesdigert då greven blir besatt av Harkers vackra hustru, Lucy.
”Nosferatu” visas kl 19.30 i auditoriet.Proggens affischer
heter en utställning
som visas på Nordiska museet i Stockholm. Enligt museet var den så kallade proggen viktig period i den moderna svenska kulturhistorien, en alternativrörelse som växte sig stark i slutet av 1960-talet. Ungdomar engagerade sig politiskt och kulturellt och ifrågasatte kommersialismen och imperialismen. Proggen blomstrade under en kort men viktig period på 70-talet.
– Det politiska och medmänskliga budskapet spreds i stor utsträckning genom musiken, och här spelade affischerna en viktig roll, skriver museet.
I utställningen Proggens affischer visas 170 originalaffischer från de åtta år som proggen var en stark alternativrörelse. Flera formgavs av konstnärer som Kjartan Slettemark, Channa Bankier och Carl Johan De Geer, andra av kreativa bandmedlemmar och arrangörer.
Affischerna är ett urval av Håkan Agnsäters stora samling. Utställningen kan ses till den 4 oktober.Den danska
kammarkören
Hymnia har vunnit den internationella Harald Andersén kammarkörtävlingen. Segraren får 22.000 euro. Estniska Voces Musicales kom på andra plats och brittiska Choros Amici och irländska New Dublin Voices på delad tredje plats, skriver FNB.
De finländska körerna Addictio och Kamarikuoro Kaamos uppträdde på fredagen men gick inte vidare till finalen.
Körtävlingen ordnades i år för tredje gången på Sibeliusakademin i Helsingfors. Av de tio körerna som deltog tävlade sex i finalen.Tyska metallbandet
Rammstein kommer
igen på besök till Finland . Bandet är bokat för en spelning i Helsingforsarenan den 22 februari, skriver FNB.
Rammstein har uppträtt flera gånger i Finland, senast i Ruisrock 2005. Biljetterna till konserten börjar säljas den 21 september.