DELA

kulturnotiserFilmklubben
Chaplins höst

bjuder på Nordisk film i samarbete med Nordens institut på Åland. Visningarna sker i Alandica. Första film kommer upp på duken i kväll, torsdag, den 17 september kl 19.00. På programmet står den uppmärksammade och prisbelönta inhemska filmen ”Muukalainen” (”Främlingen”) i regi av Jukka-Pekka Valkeapää. Följande visningsdatum är 22 oktober och 12 november då visning av en norsk respektive dansk film planeras.
Filmklubbens årsmöte hålles i Alandica den 5 oktober kl 18.30 och efter årsmötet kl 19.30 visar Chaplin den israeliska filmen ”Waltz with Bashir”.
Filmklubben informerar också om att filmfestivalen Vera hålls 10-14 mars i Alandica.De finländska
filmmakarna

kan glädja sig över att anslaget för inhemsk film föreslås öka med 14,1 procent jämfört med i år. Det framgår av regeringens budgetförslag som offentliggjordes på tisdagen. Av ökningen på 3,3 miljoner euro riktas 2,5 miljoner till produktionsstöd, skriver FNB.
Undervisningsministeriet har satsat på film redan i ett par år. Sedan år 2007 har anslaget ökat med 50 procent.
Också teatrar och orkestrar får mer pengar. Statsbidragen för dem ökar med 10,8 miljoner till 79 miljoner euro. Anslaget för museerna ökar med 7 miljoner euro.
Totalt ökar anslagen för konst och kultur med över 51 miljoner euro. Kulturen stöds med pengar ur tipsbolaget Veikkaus avkastning som beräknas öka i år med ungefär 32 miljoner euro.Alexander Rybak
besöker Finland
i början av december. Den norske eurovisionsschlagervinnaren uppträder i Kulturhuset i Helsingfors den 5 december och på självständighetsdagen i Tammerforshuset, skriver FNB.
Rybak uppträder i Finland med sitt band Frikar. Hans skiva Fairytales har varit en framgång i Finland och legat på albumlistan i mer än tre månader.Författaren Merete
Mazzarella kan den
som befinner sig i Stockholm på tisdag, den 22 september, kl.18.30 (svensk tid) möta på Finlandsinstitutet. Merete Mazzarella berättar då om sin Topeliusroman ”Ingen saknad, ingen sorg. En dag i Zacharias Topelius liv”.
Institutet väntar god publiktillströmning och uppmanar intresserade att komma i god tid för att få sittplats. Från kl 18 visar man kortfilm.
Finlandsinstitutet ligger vid Snickarbacken 4, intill Birger Jarlsgatan.