DELA

kulturnotiser”Skugga” blir tema
för litteraturdagarna
i Mariehamn i mars, meddelar projektledaren Isabella Sarling.
– Våra tankar har rört sig från skuggor som hotar till skuggor som ger skydd och svalka. Hur är det att leva i någons skugga? Eller på samhällets skuggsida? Vi har diskuterat dramatik, deckare, klasskildringar och biografier, samt identitetsfrågor i litteraturen. En självklar plats i resonemanget har även skuggornas förutsättning – ljuskällorna.
Nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar hålls i stadsbiblioteket den 19-21 mars.Författaren
Helle Helle
får Per Olov Enquists Pris för 2009. Den danska författaren får motta priset i samband med bokmässan i Göteborg.
Helle Helle (född 1965) debuterade 1993 med ”Eksempel på liv” och har sedan dess utkommit med en rad novellsamlingar och romaner, senast ”Ned til hundene” 2008 som också nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.
Helle besökte Mariehamns litteraturdagar i mars i år.Akvarellisten
Kjell Ekström
har den 1 oktober kl 17-20 vernissage på en utställning i Stockholm på Claes Moser Galleri, Karlavägen 87. Utställningen pågår hela oktober.
Kjell Ekström är också Sverigeaktuell med föreläsningar på några orter i Skåne, bland annat i Kristianstad och Hässleholm, om konstnärer från Finland som verkat i Sverige och vice versa. Föreläsningsturnén har initierats av Jom Jonasson i Hässleholm i anledning av märkesåret 2009.Kulturdebatt
i Alandica

i Mariehamn blir det i liberalernas regi på torsdag, den 24 september, kl 18. Debatten, som inleds med inlägg av landskapsregeringen, driftsbolaget och kulturlivet, är en uppföljning av den debatt som ordnades under byggnadsskedet.
Debatten leds av lantrådet Viveka Eriksson och i panelen sitter Britt Lundberg, Ann-Louise Djupsund, Åsa Juslin, Rolf Lindqvist, Stefan Simonsen och Hannele Vaitilo.Professor
Nils Erik Villstrand
vid Åbo Akademi har fått årets Stig Ramel-pris. Kjell och Märta Beijers Stiftelse har på förslag av de svenska historiedagarna tilldelat priset som är på 30 000 kronor. Priset tilldelas personer som i Stig Ramels anda utfört bestående insatser för svensk historieforskning. Nils Erik Villstrand är professor i nordisk historia vid Åbo Akademi.