DELA

kulturnotiserFörfattaren
Linda Olsson,
född och uppvuxen i Stockholm men bosatt på Nya Zeeland och känd framför allt för sin succéroman ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger”, har som Nya Åland tidigare berättat också Ålandsrötter. Hennes farmor kom från Vårdö. Nu avslöjar hon i en intervju i Hbl att hennes tredje roman – som är under arbete – skall innehålla en del om de åländska rötterna.
– När jag uppträdde i Mariehamn dök pappas alla släktingar upp. Det var fantastiskt, säger hon till tidningen.En konserturné
i åländska skolor
gör musikgruppen ”Bart” den 6-13 oktober.
I Bart ingår Kirsti Tuominen, sopran, Minna Laukkanen, mezzosopran, Matti Rauramo, frilansskådespelare-sångare, Pasi Helin, pianist och Jaana Luuppala, pianist. Rauramo är dock inte med på Ålandsturnén. Gruppen kommer att ge sammanlagt tio skolkonserter runtom Åland.
Gruppens repertoar är denna gång beställningsarrangemang av Markus Fagerudds verk ”Halmhatten, Filttofflan och den stora smällen” till Sinikka och Tiina Nopolas text i svensk översättning av Janina Orlov. Ålandsturnén har fått stöd av Åbolands kulturfond, Gesellius stiftelsen samt Turun teatterikerhon säätiö.
Bart inledde sin verksamhet år 2007, då gruppen gjorde sin första skolkonsertturné i Åbolands skärgård. Turnélivet fick en fortsättning år 2008, då man turnerade i de åboländska skolorna.
Från starten har det varit klart att gruppen vill erbjuda kulturupplevelser uttryckligen för barn och unga.Djupsjöbacka
fick utmanare
inför valet av rektor för nästa period vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Cellisten Seppo Kimanen har nämligen också sökt tjänsten, skriver FNB. Kimanen är nu press- och kulturråd på Finlands ambassad i Tokyo.
Doktorn i musik, pianisten, Gustav Djupsjöbacka har varit rektor sedan 2004.
Styrelsen väljer den nya rektorn den 9 oktober. Tjänsten tillsätts för en period av fem år.”Den här resan!”
heter en utställning

som just nu visas i Åbo konstmuseum. Utställningen som består av museets egna verk skildrar resor som finländska och i Finland verksamma konstnärer gjort. Verk av konstnärer som Robert Wilhelm Ekman, Werner Holmberg och Hjalmar Munsterhjelm finns med.