DELA

kulturnotiser”Pellervoinen”
är namnet på
ett konstverk av Olle Törnqvist som avtäckts i Källbo skola i Godby.
Vid en morgonsamling mottogs verket som nu hänger i skolans matsal. Samlingen inleddes inleddes med att eleverna i årskurs fyra under ledning av klasslärare Marie Åkerholm framförde en dramatisering av Väinämöinens födelse ur eposet Kalevala. Dramatiseringen avslutades med sång ackompanjerad av tre elever på kantele.
Efter den stämningsfulla dramatiseringen berättade konstnären om sitt skapande och sitt intresse för Kalevala samt glädjen av att få donera konstverket till skolan.
Konstverket är en tredimensionell skapelse i najtråd delvis målad med gul oljefärg.
Skolans föreståndare Cecilia Johansson och skoldirektör Inger Rosenberg-Mattsson framförde skolans och Finströms kommuns varma tack till konstnären och betonade vikten av konst och kultur i skolan. oEdward Mattsson
och hans band
kommer i helgen på besök till Åland . Senast spelade bandet på jazzfestivalen i augusti och nu ger man, med stöd av kulturdelegationen, tre konserter.
Bandet spelar i Lumparlands kyrka på lördag kl 19, i Margaretagården i Mariehamn på söndag kl 14 och på Ålands folkhögskola på söndag kväll kl 19.30.
– Vi har valt att spela orginalkompositioner från bandets medlemmar varvat med både gamla svenska örhängen samt standardlåtar från den amerikanska låttraditionen, berättar Mattsson
Edward Mattson är numera bosatt och verksam i Göteborg. Utöver homom själv på saxofon ingår Simon Berggren, piano, Magnus Nilsson, kontrabas och Paul Svanberg, trummor, i bandet.En ny singel av
Michael Jackson
ges ut postumt. Enligt Michael Jacksons webbsida heter låten This Is It och ges ut den 12 oktober. Låten komponerades för Jacksons planerade comeback-turné . En turné skulle ha haft samma namn som den nya låten.