DELA

kulturnotiser”En av årets
mest läsvärda
diktsamlingar”. Så beskriver Erik Bergqvist i Hbl Martin Enckells ”Under ett ramsvart hjärta” som kommit på åländska PQR-kultur. Bergqvist skriver att Enckell, när han återkommer till poesin efter tretton års tystnad gör det utan att tveka, ”i ett slags obönhörlighetens modus som känns in i märgen hos läsaren”.
Tekniskt, skriver Bergqvist, är det en poesi”som hugger sig in på sidan, avbryter sig, börjar om på stället, borrar djupare, kränger och förvrids, men håller rösten intakt.”
I Nyan anmäldes Enckells diktsamling av Claes Andersson den 14 augusti.Litteraturföreningens
första bokprat
för hösten sänds i Ålands radio måndagen den 5 oktober, kl 15.03. Då presenteras novellsamlingen ”Historien om min mormor”, där tretton svenskspråkiga författarinnor skildrar sina mormödrar. De som kommer till tals är bland andra Märta Tikkanen, Bodil Malmsten och Åsa Lindeborg.
Förutom denna bok snabbpresenteras Yrsa Stenius, Joyce Carol Oates, Katarina Mazetti och ålänningen Fredrik Karlsson. I studion möts Doris Ingman, Leo Löthman och Anne-Louise Fogelström.Några scener
ur musikteatern
”Stormskärs Maja” är det som spelas upp i samband med Anni Blomqvist-jubileets fest i Vårdö bönehus söndagen den 11 oktober, inte en nyuppsättning av hela föreställningen. Det påpekar regissören Robert Liewendahl som ett förtydligande med anledning av onsdagens artikel från msikteaterns presskonferens.
Programfesten inleds kl 13 och bjuder utöver scenerna ur ”Stormskärs Maja” också på sång av Eivor Lindström och sånggruppen kakaduorna. Henrik Gustafsson, ordförande i Åland kulturstiftelse håller hälsningstalet medan författaren och journalisten Ann-Gerd Steinby berättar om Anni Blomqvist och språkvetaren Ralf Svenblad om ”Stormskärsdialekten”. Festen arrangeras av Ålands kulturstiftelse i samarbete med Vårdö kommun och landskapsregeringen.
Festen föregås av en uppvaktning vid Anni Blomqvists grav kl 11.45 och festhögmässa i Vårdö kyrka kl 12.Katarina Gäddnäs
finns bland de
finlandssvenska poeter som fått texter tonsatta av Annika Cleo Hultman för den soppteaterföreställning som Klockriketeatern i Helsingfors nu ger. Det handlar om texter av tio poeter, utöver Gäddnäs bland andra Birgitta Boucht, Märta Tikkanen, Kjell Westö och Gösta Ågren.