DELA

kulturnotiserBarken Penang
vars öde skildras
i boken ”Dödlig seglats”, som Jerker Örjans anmälde i onsdagens Nyan, finns också presenterad i Ålands sjöfartsmuseum. Siw Sommarström, som läst Örjans artikel, berättar om det Penag-arbete som skapats av Maggie Friberg, samma konstnär som gjorde skulpturen med segelsömmaren John Sommarström, som Nyan berättade om i måndagens tidning, den 28 september..
Enligt Siw Sommarström var det fråga om ett team-work där Maggie Fribergs man marinmålaren Carl Hendel Friberg hela tiden var involverad. Hon hänvisar också till en intressant artikel om bland andra Penang som Carl Hendel Friberg publicerade i nummer 6 av tidskriften Ålands Sjöfart & Handel 1990.Organisten
Henryk Gwardak
ger en konsert på den romantiska orgeln i Lemlands kyrka på onsdag, den 7 oktober, kl. 19. Gwardak bjuder på musik av tysk- och franskromantiska kompositörer, bland andra Frank och Reinberger.
Adam Kiss, kantor i Lemlands-Lumparlans församling berättar att konserten är den första i en serie med orgelkonserter som han planerat för den nya orgeln i Lemlands kyrka.
– Det skall bli en konsert första onsdagen varje månad från oktober till maj, berättar han.
Kiss säger att det blir små lätta konserter på omkring 35-45 minuter. Främst bjuds det på romantisk orgelmusik, men även en del annat kommer att stå på repertoaren.Björn O Svenssons
utställning med
namnet ”20 Fartyg” i Önningebymuseet visas på begäran även denna helg. På lördag håller museet öppet kl 13-16 och på söndag, den 4 oktober, kl 17-18. Konstnären Björn O Svensson, från Blekinge, har speciellt för denna utställning målat akvareller med fartyg som på olika sätt har anknytning till Önningeby.