DELA

kulturnotiserFinströms bibliotek
ordnar bokcafé
på onsdag, den 7 oktober, kl 18.30. Besökarna kan (mot en liten avgift) njuta av en kopp kaffe, hembakad äppelkaka eller blåbärsmuffins samtidigt som de får spännande boktips och inspiration.
Tre Finströmsprofiler tipsar om några favoritböcker. De medverkande är nya kyrkoherden Jon Lindeman, trädgårdsentusiasten och mångsysslaren Agneta Sundström, samt näringsminister Jan-Erik Mattsson. Godbys historia och kvinnokraft är två ämnen som berörs.Filmklubben
Chaplin
arrangerar i kväll, måndag, höstens andra filmvisning i Alandicas auditorium. På repertoaren står ”Waltz with Bashir”, Oscarsnominerad Golden Globe-vinnare som beskrivits som ett mästerverk. Filmen är en israelisk animerad dokumentär av Ari Folman och handlar om dennes sökande efter sina förlorade minnen av kriget mot Libanon 1982.
Filmen visas kl 19.30 och föregås av filmklubbens årsmöte som hålls kl. 18.30.Fjorton band är
anmälda till årets
Unga band. Det berättar Inger Lundberg, verksamhetsledare på Ålands ungdomsförbund. Det är lika många som i fjol.
Lördagen den 24 oktober avgörs bandtävlingen på Idrottsgården. I fjol gick segern i Unga band till gruppen The PeeGees.Anders Saxons bok
om Finlands postkort,
som åländska PQR-kultur gett ut, uppmärksammas i finska affärstidningen Kauppalehti. Markus Ånäs skriver om boken som är inriktad på kort med historisk anknytning och har text på både svenska och finska. Ånäs konstaterar bland annat att postkorten varit ett gott tittfönster mot olika tidsepoker. Finlands historia, rik på dramatik, dokumenteras i postkorten.
I Nyan recenserades boken av Mårten Sundberg den 17 september. SSäsongens tredje
Dramatenpremiär
blir Jon Fosses ”Flicka i gul regnjacka” som kommer upp den 9 oktober. Det är en pjäs specialskriven för Dramaten av den norske dramatikern. Med omkring 750 premiärer världen över de senaste tio åren räknas Fosse som en av nutidens viktigaste dramatiker.
– Jon Fosses dramatik har en märkvärdigt stark slagkraft – han spelas överallt i världen och når en väldig publik, säger Dramatens chefsdramaturg Magnus Florin i ett pressmeddelande från teatern.