DELA

kulturnotiserÅlands radio hyllar
Anni Blomqvist
på onsdag, den 7 oktober, med anledning av att det gått 100 år sedan författarinnan föddes. Man bjuder på pärlor ur radions arkiv men också nyproducerat material om, med och kring Anni Blomqvist.
I morgonprogrammet Gomorron blir det minnesbilder från president Mauno Koivistos besök hos Anni och från inspelningen av Maja-filmerna. Henrik Gustafsson från Ålands kulturstiftelse, Bo Ahlnäs från Vårdö och festarrangören Ann-Gerd Steinby gästar programmet kl 8.40 för att berätta om firandet av Anni.
 I Läshörnan fortsätter Lillemor Grüssner sin läsning ur Maja-sviten kl 9.15.
I Förmiddax hör vi Anni Blomqvist själv berätta om sitt liv för Elisabeth Holmberg i en intervju från 1987 som sänds kl 9.40.
I Spisa med radion kl 10.33 lagar Kjell Brändström mat på Stormskärsvis i sällskap med fiskaren Karl-Erik Bergman.
 I Kulturen kl 12.15 berättar tonsättaren Lasse Mårtenson om tillkomsten av musiken till Maja-filmerna och om sina möten med Anni.
 Söndagen den 11 oktober kl 10.30-11.30 sänds ett porträtt av Anni Blomqvist producerat av Ann-Christine Karlsson. I programmet medverkar Ann-Christine Waller, Ann-Gerd Steinby samt Lillemor GrüssnerMosaiken som
skapades i Marlene
Lindbäcks ateljé till förmån för Östersjön, under konstrundan i augusti, såldes till ett företag, meddelar Marlene Lindbäck som vill tacka alla som deltog. Hon säger till Nyan att en del av intäkterna går till Östersjöfonden.
– Handlingen och summan är symbolisk, mest för att ”rulla igång bollar”, säger Marlene.”Kärringar mot
strömmen” är nästa
premiär på Svenska teatern i Helsingfors. Det är en skruvad komedi i regi av Sven Sid som handlar om tre kärringar som är förbannade och nu säger ”sanningen”.
”Kärringar mot strömmen” (Grumpy Old Women Live) är baserad på den brittiska tv-serien Grumpy Old Women, som började som ett tv-program (ett enda avsnitt). Programmet blev så populärt att det blev en hel tv-serie, som sänts hela tre säsonger. Dessutom blev det en bok och en live show. Originaluppsättning turnerade både i Storbritannien, där den spelade i West End, och i Australien.Anita Lundin
är det som tillsammans med Sylvia Sundström gjort boken ”Ett annat Kökar”. Anitas förnamn blev fel i måndagens tidning.