DELA

kulturnotiserPargasbjörnen
ger Mamma Mu

i ett gästspel i Mariehamn på söndag .Teater Pargasbjörnen har hittills spelat klassiker av bland andra Tjechov och Molière men ger sig nu i kast med barnboken Mamma Mu. Teatern spelar pjäsen ”Mamma Mu och kråkan – Ko zoo” Framträdandet på Åland sker inom ramen för Barnens söndag på stadsbiblioteket. Föreställningen ges kl. 12.30. Man spelar även på daghem runt om i staden under måndag, tisdag och onsdag. Dessutom spelas pjäsen den 23 och 24 november på daghem och skolor i Finnström och Jomala.
I rollen som Kråkan återfinns Gun Sjöroos. Mamma Mu spelas av Henrik Grönroos och Anders Grönroos har rollen som musiker. Föreställningen räcker en dryg halvtimme och riktar sig sig till barn från två år och uppåt.
Pjäsen är skriven av Bobo Lundén på basen av Juija Wieslanders böcker. Den har tidigare uppförts på Junibacken i Stockholm..Barbro Eriksson,
är aktuell som
deltagare i Tjustbygdens konstförenings Höstsalong, utanför Västervik i Sverige. Det handlar om en utställning där fem lokala konstnärer bjuder in en konstnärskollega. Utställarna blir därmed totalt tio. Vernissagen den 4 oktober var mycket välbesökt.

Busshistoriska
sällskapet ordnar
tillsammans med Sunds Taxi & Buss en nostalgisk utfärd på torsdag, meddelar Bosse Ahlnäs i sällskapet.
Under utfärden skall man ta avsked av tre bussar som tas ur trafik. Sunds Taxi & Buss har i år förnyat sin busspark så att bussarna uppfyller de krav som i dag ställs på bussar som skjutsar skolelever.
– Tre gamla bussar kommer därför att tas ur trafik, skriver Ahlnäs.
Färden startar från Bussplan i Mariehamn kl.17.30 med en Scania K112 / Camo från år 1987.Leif Segerstam
tar över Åbo
filharmoniska orkester. Segerstam blir ny konstnärlig ledare och chefdirigent på Åbo filharmoniska orkester från början av år 2012.
Segerstam kommer att dirigera tio konserter per år i Åbo. Dessutom ska han dirigera konserten som inleder Åbos år som kulturhuvudstad 2011, skriver FNB.
Dirigenten, tonsättaren, professor Leif Segerstam är en av de internationellt mest synliga och högst renommerade kulturpåverkarna i Finland. Åbo filharmoniska orkester är den äldsta orkestern i landet. Dess rötter går tillbaka till år 1790 då Musikaliska Sällskapet i Åbo grundades. Orkestern kommunaliserades 1927.Författaren
Veikko Huovinen
avled till följd av en svår sjukdom i Sotkamo på söndagen. Huovinen blev mest känd för böckerna ”Konsta”, ”Fårätarna” och ”Hamstrarna”, som också finns i svensk översättning. Han gav ut omkring 40 verk, skriver FNB.
Huovinen betecknade sig själv som en blyg enstöring, men hans böcker är satiriska och humoristiska. Han beskrev gärna original i glesbygderna.
Han fick 1999 hederstiteln professor och belönades redan 1969 med medaljen Pro Finlandia.