DELA

kulturnotiserÅland radio och
Teaterföreningen

i Mariehamn presenterar på söndag kl 19 radioteaterföreställningen ”Den skalliga Primadonnan”, en tragikomisk absurditet av Eugène Ionesco.
Alfons Röblom står för bearbetning och regi och i I föreställningen medverkar:Ann-Christine Karlsson, Jan-Erik Berglund, Maria Mäntylä, Daniel Dahlén, Mary Anna Reymers och Danne Sundman
Inspelningstekniker är Edward Mattsson som också stått för redigeringen.
”Den skalliga Primadonnan” utspelar sig i ett vanligt engelskt hus, en vanlig engelsk kväll i en tid inte så långt ifrån vår egen. Makarna Smith skall ha en trevlig kväll tillsammans med makarna Martin. Brandkaptenen Jim vill så gärna göra sitt jobb.
Och så finns hembiträdet Mary … 
Föreställningen spelades in i Hindersböle i Mariehamn i augusti. Den ges ytterligare en gång, på självständighetsdagen den 6 december.Sångaren
Hans Martin

skall ge två julkonserter på Åland i december. Österbottningen Martin, som tidigare lockat många åhörare vid konserter på Åland och också har en trogen publik i Sverige, berättar att han i år gör en julkonsert tillsammans med Helen Nylund och Tom Käldström samt orkestern Tommys
På Åland framträder man i Brändö kyrka den 19 december och därefter i Jomala kyrka den 20 december.En utbildning
för körledare
startar i januari meddelar Martin Wegeliusinstitutet. Körledarutbildningen är uppdelad i tre etapper, eller nivåer, och det är möjligt att delta i enbart någon av nivåerna. Nivå ett inleds i januari 2010, nivå två på hösten 2010 och nivå tre är planerad till vårterminen 2011.
Varje nivå inbegriper fem veckoslut (lördag-söndag) av praktiskt arbete. Deltagarna kommer att jobba med bland annat uppsjungning, sångteknik för kör, planering av körövningar, musikanalys och slagteknik. Varje nivå avslutas med en konsert där kursdeltagarna ledar en riktig kör.
Kursen är ett samarbete mellan Finlands svenska sång- och musikförbund och Martin Wegelius-institutet. Sista anmälningsdag till första delen av utbildningen är 15 november 2009. Fritt formulerade ansökningar skickas per e-post till Hanna Karlsson på Martin Wegelius-institutet. Mera information på: mwi.fi/kurser/korledare/. Man kan också ringa Hanna Karlsson på telefon 040 538 6718.