DELA

Kulturnotiser

En ny gala för
scenkonsten

i Finland ordnas för första gången i vinter. Thalia-galan som skall prisbelöna teaterbranschens framstående aktörer hålls söndag 7 februari 2010 på Finlands Nationalteater i Helsingfors. På galan belönas teaterbranschens framstående artister och produktioner från det föregående året. Galan kommer i fortsättningen att bli ett årligt återkommande evenemang. Finland är ett teaterland.
Teaternätverket är riksomfattande och det bildas ständigt nya aktörer. I Finland produceras teaterkonst av sammanlagt ca. 140 teatrar, dansteatrar och grupper per år. Dessa produktioner har årligen sammanlagt ca. 3,5 miljoner åskådare. Landets mest framstående produktioner prisbelönas på Thalia-galan och på evenemanget presenteras även inslag av dessa teater- och musikstycken. Galan går i direktsändning på YLE TV1.
Det finns 19 priskategorier på galan. De nominerade kan vara vilken som helst person eller grupp som jobbat på en yrkesteater och som varit delaktig i en produktion med premiär under tiden 1.12.2008- 30.11.2009. Samtliga kategorier har sitt eget råd som består av branschexperter. Publikens favoritskådespelare väljs genom omröstning via Internet.
Pris utdelas bland annat till årets bästa teater, teaterproduktion, performans, dramaturg/regissör, pjäs, skådespelare, publikens favoritskådespelare, scenograf/visualist, ljud- och ljusdesigner, teatermusikproduktion, dansproduktion, barn och ungdomsteaterproduktion.
Republikens president Tarja Halonen är Thalia-galans beskyddare. För produktionen ansvarar Centralförbundet för Finlands teaterorganisationer i samarbete med förbunden för teater-, dans- och cirkusbranschen.

Rockbandet
Oneflower Tribes
basist Bo Söderlund besökte i går Åland 24s studio. Bo har också gjort en animerad musikvideo till bandets låt Champagne Fountain som visades på Åland 24. Den som missade inslaget kan se den på hemsidan www.24.ax
Åland 24 lottar ut en skiva med Oneflower Tribe. För att delta i utlottningen räcker det med att skicka ett mail till redaktion@aland24.ax

Paneldiskussionen
om Joel Pettersson
som inhiberades i augusti ordnas i stället den 9 november, samma kväll som Kura skymning, kl 19.00. Medverkande i panelen är Barbro Eriksson, Ralf Svenblad, Jonnie Listherby och Lars Huldén. Över 270 personer var med på sommarens Joel-vandringar vilket var långt mer än vad biblioteks- och kulturnämnden i Lemland väntat.