DELA

kulturnotiserNutidshistorikern
Krister Wahlbäck

kommer till Åland på torsdag, den 22 oktober, för att föreläsa under rubriken ”Några synpunkter på Åland från svensk horisont från Krimkriget till andra världskriget”.
Forskaren och diplomaten Wahlbäck har skrivit många böcker och artiklar om andra världskriget och tiden därefter. Doktorsavhandlingen ”Finlandsfrågan i Sveriges politik 1337-1940” berörde i hög grad Åland.
Nu ingår han i Sveriges nationalkommitté för märkesåret 1809.
Föreläsningen hålls på torsdag klockan 19 i hotell- och restaurangskolan, och den är öppen för allmänheten.Cirka 200 besökare
såg Eckerömarthornas
och Eckerö församlings gemensamma utställning ”Från vaggan till graven” på Lassas i Kyrkoby, rapporterar kyrkoherden Mårten Andersson.Rockbandet U2
ge en extrakonsert
på Olympiastadion i Helsingfors nästa år. Den första konserten den 20 augusti såldes slut snabbt och nu har U2 bekräftat att de spelar också följande dag, berättar nyhetsbyrån FNB.
Försäljningen av biljetterna till konserten den 21 augusti inleds på Lippupiste den 23 oktober. U2 spelade i Finland senast 1997. I den kommande konserten bjuder bandet på både sina klassiska låtar och nya låtar från årets album No Line On The Horizon.Böj knäna
lite grann
och sjunk rakt ner en liten bit. Men stick inte ut rumpan.
Det är beskrivningen på hur man gör när man niger för äldre och det kan man lära sig i boken ”Bra att veta för alla unga, lätt om vett och etikett”.
Den svenska folkvettsexperten Magdalena Ribbing har skrivit boken som riktar sig till unga som en hjälp med goda råd i situationer som känns ovana och obekväma.
– Jag träffar många barn och får många frågor från barn och unga. Dem vill jag hjälpa, säger Ribbing, till FNB-TT.
– Många föräldrar är i dag rädda för att säga ifrån till sina barn. Jag är gärna litet osnäll men försöker ändå att inte vara pekpinnig, säger hon.
När ska man tacka, hur hälsar man, hur står man emot grupptryck och mobbning.
Att hälsa med ett hej kan alla göra, även om man är ovän med någon. Men att kramas är något mycket mer personligt.
I boken finns också avsnitt om kläder, pengar och jobb, mobiler och internet, skola, sjukdom och sorg.
– Jag hoppas barn mellan 8 och 15 år ska kunna ha nytta av boken, säger Ribbing.