DELA

kulturnotiserKyrkobyggarna
Rijf i Österbotten
har signerat kyrkorna i Pedersöre, Larsmo, Kemi, Vindala, Skellefteå, Munsala, Törnävä och Kronoby, Storkyrkan i Helsingfors, Kungsholms kyrka i Stockholm, med flera. Nu har Lars Smeds tecknat ner en släktkrönika om några av de kunnigaste kyrkobyggmästarna: Thomas Rijf, med sönerna Jacob och Carl, Jacobs son Carl Jakobsson Rijf samt Jacobs svärsöner Johan Kantlin, Simon Kronman och Gustav Sigfridsson.
Släktkrönikan med titeln ”Kyrkobyggarna Rijf”, berättar om de kända byggmästarna och om livet i Lepplax och Socklot från 1700-talet fram till idag. Boken ges ut av Labyrinth books i Nykarleby.fi.Östhammars
ordfestival
i Roslagen hålls på lördag, den 24 oktober i Östhammar. Ordfestivalen har hämtat inspiration från Mariehamns litteraturdagar även om festivalen har betydligt mindre resurser att röra sig med.
Nu i veckan före ordfestivalen och även nästa vecka pryds skyltfönstren i Östhammars centrum med nyskriva dikter av nätpoeter från hela landet.
Under festivaldagen varvas framträdanden av olika författare med musik och utställningar. Bland författare som medverkar finns Anette Kullenberg och Björn Ranelid.En utställning
med mönster,
broderier och glädje! Det utlovar Nordiska museet i Stockholm just nu. I utställningen ”Livstycket” visas textilier, kläder och accessoarer formgivna och designade av deltagare i projektet Livstycket och med inspiration från Nordiska museet.
Livstycket är ett modernt design- och kunskapscentrum för världens kvinnor och män i förorten Tensta norr om Stockholm. För många är föreningens verksamhet den första djupare kontakten med det nya landet. Under våren 2009 har Livstyckets deltagare och lärare och Nordiska museets personal mötts kring det svenska kulturarvet och ur detta skapat utställningen.Hans Klinga får
årets O’Neill-pris

på Dramaten. Hans Klinga, 60, har gjort 55 roller på Dramaten och även verkat som regissör. Om en vecka gör han sin 56:e roll, Anselme i Molières ”Den girige”. Sommaren 2010 skall han medverka i ”Körsbärsträdgården”.
– Som skådespelare har han förmågan att visa oss komiken hos den allvarlige, glöden hos den kylige, sorgen hos den muntre och den skälvande paniken hos den mäktige, heter det bland annat i prismotiveringen.