DELA

kulturnotiser



Konserten ”Röster
för Östersjön”

på Andersudde i augusti gav ett överskott på 32.280 euro och 58 cent till förmån för Östersjöfonden berättar verksamhetsledare Edgar Öhberg när slutredovisningen nu är klar.
– Det är en summa som Östersjöfonden med största tacksamhet noterar och ännu en gång framför ett stort tack för till alla berörda, säger Öhberg.
Styrelsen för stiftelsen har beslutat att överskottet i första hand delas ut som pris- och stipendier till personer och organisationer som arbetar med frågor och projekt som leder till förbättringar av Östersjöns miljö. Medel avsätts också för miljöprojekt som initierats av ungdomar.
Öhberg konstaterar också att reaktionerna på årets konsert var mycket positiva.
– Ännu idag, när det gått några månader, hör man beröm och lovord från dem som besökte evenemanget.



Leo Löthman får
årets stipendium
ur Julius Sundbloms minnesstiftelse och skall medverka i programmet vid den utdelningsfest som stiftelsen håller söndagen den 8 november kl 14 i Alandica i Mariehamn. Utdelningsbegivenheten bjuder också på musikunderhållning och en guidad rundtur i Alandica med kaffeserveruing.



Akademiska orkestern
vid Åbo Akademi skall
medverka med musik när den inhemska stumfilmsklassikern ”Inbrottsstölden” från 1926 visas på den tidgare biografen Domino i Åbo. söndagen den 8 november. Till filmen bjuds det på musik av bland andra Jean Sibelius, Robert Kajanus, Leevi Madetoja och Oskar Merikanto. Dirigent är Sauli Hihtala som har arrangerat och förnyat originalmusiken som innehåller över fyrtio kompositioner.



Teater Viirus får
permanenta
utrymmen i Kronohagen i Helsinfors. Svenska kulturfonden köper utrymmena som sedan hyr ut dem till Viirus genom ett långtidskontrakt. Kulturfonden satsar 750.000 euro på teaterscenen som tidigare var känd under namnet Teatterikulma – Teaterhörnan. Kulturfonden ger även ett bidrag för inköp av en del av de inventarier som finns i lokalen.



Haapavesi Folk
är årets festival 2010
meddelar organisationen Finland Festivals, som valt ut festivalen enligt FNB.
– Haapavesi Folk Music Festival har under sin mer än 20 år långa historia vuxit till en bred, internationell och fördomsfri tillställning där man presenterar folkmusik och andra närliggande stilar, sägs det i motiveringarna.
Festivalen 2010 hålls 1-4 juli.