DELA

kulturnotiserSven Yrvind
legendarisk
båtkonstruktör, ensamseglare och författare kommer till Åland för att hålla föredrag i Ålands lyceum söndagen den 22 november kl. 19. Det berättar Torbjörn Eckerman i skötbåtsföreningen som tagit initiativet. Sven Yrvind är numera bosatt i Västervik där han har sin båtbyggarverkstad i kombination med sitt nautiska bibliotek, Sveriges största.
Yrvind är känd bland annat för sina båtar Bris I-VI och just nu bygger han en ny båt som han avser att segla ensam runt Kap Horn med.
Föreläsningen kallar han ”Små båtar, stora hav och fjärran öar”.
– Genom samarbete med segelföreningarna MSF, ÅSS, samt Abf-Åland och Alandiabolagen är entrén till föreläsningen fri, berättar Eckerman.Journalisten
och författaren
Magnus Londen kommer inom kort med en ny bok där han samlar sina kolumner. Boken som kommer på hans eget förlag Sektorn Press heter ”Med draget svärd … och sjuttiosju andra kolumner”.
Boken kommer att kunna beställas via magnuslonden.net men finns naturligtvis också i bokhandeln.
Londen ger i december ut sin Sibirienbok , ”Till världens ände”, från 1997 som ljudbok med inläsning av skådespelaren Elmer Bäck.
Det var Magnus Londen som tillsammans med Joakim Enegren och Ant Simons stod bakom det uppmärksammade bildverket med gamla turistaffischer ”Come to Finland”, med material också från Åland, som utkom 2007.Wasa Teater firar
90-års- jubileum

i höst. Jubileet till ära gör teatern en storsatsning genom att uruppföra ett nytt finlandssvenskt musikteaterverk. Pjäsen ”Två ljus i fönstret” är ett musikdrama om händelserna 1918 sett ur den vanliga människans perspektiv.
– Det är en österbottnisk Romeo och Julia historia, säger Peter Snickars som har skrivit manus.
Ralf Nyqvist har komponerat musiken. I föreställningen medverkar teaterns fasta ensemble, gästande skådespelare, en kör och orkester.