DELA

kulturnotiserPinomatiné
bjuds det på
nu på söndag, den 22 november, kl. 15.30 i konsertsalen i Ålands musikinstitut. Det är elever till Anders Gabriel Sundström och Mattias Nilsson som spelar. På programmet står stycken av bland andra Bach, Mozart, Peterson-Berger och Kabalevskij, samt ”allehanda spelboksbitar”. Inträdet är fritt och det blir servering i pausen.”Slumpen bok”
av Åsa Lind,
utkommen på Rabén & Sjögren i Sverige recenseras i Dagens Nyheter. Recensenten Anne-Marie Karlsson skriver bland annat att ”Åsa Linds bok är förvisso fascinerande och originell i detaljerna, men helheten är inte helt övertygande.”
Men, konstaterar recensenten: ”det är också en modig bok, Åsa Lind överlämnar åt läsaren att bestämma vad ’Slumpens bok’ innebär och betyder. Hon utmanar och uppmanar till funderingar om makt och ansvar. De stora frågorna måste var och en besvara själv, det finns inga genvägar ens för den som har en magisk bok att läsa ur.”Musikalen ”Noaks ark”
får tv-premiär i
Ålandskanalen på fredag, den 20 november kl. 20. Musikalen med barn och ungdomar som gavs i Mariehamn i våras baserar sig på bibelberättelsen med samma tema. Rollerna fylls av ett 40-tal åländska barn och ungdomar i åldrarna 6-15 år.
– Eldsjälarna bakom sång- och musikverket var duon Julia Westerberg och Anders Laine. Manus och regi bär Julias signatur medan Anders har hållit i de musikaliska trådarna. Sången och musiken baserar sig långt på fartfyllda stycken från främst Sverige, skriver Kaj Grundström i ett pressmeddelande från TV Åland Productions som bandade föreställningen.Det blir tv-film
av Kjell Westös

roman ”Där vi en gång gått”. Enligt planerna skall det bli en sexdelad tv-serie (sex avsnitt om 60 minuter). Filmandet inleds under 2010 och pågår till sommaren 2011. Regissör är Peter Lindholm och manus har sammanställts av Jimmy Karlsson. Westö fick år 2006 Finlandiapriset för ”Där vi en gång gått”.
Svenska kulturfonden har beslutat ge ett understöd om 285.000 till produktionsbolaget Helsinki Filmi, såvida den övriga finansieringen ordnas. Totalbudgeten ligger på dryga två miljoner och en stor del av finansieringen väntas komma från utlandet.