DELA

kulturnotiserLillajulsfirande på
Kastelholms slott
blir det också i år. I samband med lillajulmarknaden på Jan Karlsgården på lördag ställer museibyrån till med glöggservering i Kastelholms slott. Glöggen serveras i borgstugan mellan kl 11 och 15.30. Det bjuds på sång och musikunderhållning av luciakandidaterna kl 13. Det är samtidigt sista tillfället att rösta på lucia i år. Glögg och pepparkaka ingår i entréavgiften.Det blir inte
någon Jomaladag
som ersättning för att bondbröllopsfirandet lagts på is nästa år. Kulturnämnden får knappast de budgetmedel som behövs för ett sådant arrangemang. Vid den diskussionskväll som hölls i kommunbiblioteket diskuterades därför lågbudgetalternativ, som olika kulturvandringar i kommunen.
– Den vandring som biblioteks- och kulturnämnden arrangerade till Ingby bergen i våras med Marita Karlsson som guide lockade många deltagare, säger kultursekreterare Signe Järvenpää.
På torsdagskvällens möte, som inte lockade särkilt många intresserade utöver själva nämnden, spånades också kring andra aktiviteter.
– Bland annat kom det fram idéer om olika typer av vinterlekar: skridskoåkning, slädpartier och liknande aktiviteter för hela familjen, berättar Järvenpää.
Att nämnden beslutat lägga bondbröllopet på is nästa år bygger på en utvärdering där man kom till att det kostade för mycket i relation till antalet besökare. I årets budget fanns 5.040 euro för bondbröllopet. Det mesta gick till marknadsföring och till den tekniska utrustning som behövdes, bland annat för ljudåtergivningen.
Tanken bakom en ersättande Jomaladag – som nu tydligen inte kan bli av – var att finna en aktivitet som kunde samla jomalaborna.
– Jomala har ju en intressant historia som dock inte ens är känd av alla som bor i kommunen, säger Signe Järvenpää.Operasångerskan
Elisabeth Söderström
är död. Hon avled på sjukhus i Stockholm på fredagen.
Sopranen Elisabeth Söderström-Olow, 82, var opera-, konsert- och hovsångerska. Hon tog studentexamen 1946, studerade vid Kungliga musikhögskolans operaklass 1947–1949 och debuterade på Drottningholmsteatern 1947. Hon var fast engagerad vid Stockholmsoperan 1950 –1980 och utnämndes till hovsångerska 1959. Mellan 1993 och 1996 var Elisabeth Söderström konstnärlig ledare vid Drottningholms slottsteater. Hon fick titeln professor 1996, skriver FNB.