DELA

kulturnotiser



Om hästböckernas
vilda pojkflickor
och hur de tämjdes skriver Linnea Tillema i en stor kulturessä över ett helt uppslag i söndagens nummer av Dagens Nyheter. ”Så tämjdes hästböckernas vilda pojkflickor ” är rubriken.
Linnea Tillema är känd för Nyans läsare från flera vikariat och som kolumnist. Hon har studerat idéhistoria och litteraturvetenskap i Uppsala och Berlin och går just nu på en kurs i kreativt skrivande vid Södertörns högskola.
Linnea säger till Nyan att artikeln är en omarbetad version av en c-uppsats i idéhistoria som hon skrev vid Uppsala Universitet. I uppsatsen undersökte hon hur hästflickeidentiteten konstruerats i ungdomsromaner under tiden 1926-1955.
– Ämnet intresserar mig, eftersom hästen var en manlighetssymbol vid början av nittonhundratalet, och alla hästaktiviteter betecknades som uteslutande manliga. I dag ser verkligheten helt annorlunda ut: hästar och ridning har blivit tjejernas domän. Jag ville veta vilka egenskaper som knutits till hästflickefiguren i ungdomsböckerna; vilken mening som tillskrivits henne. På så sätt kan man också närma sig frågan om varför ”hästflickan” uppfanns.



Barnens söndag
bjöd på teater
i stadsbiblioteket i söndags med Teater Francatrippa & Co som spelade pjäsen ”Lennarts listor” baserad på boken med samma namn av Barbara Bottner och Gerald Kruglik. Skådespelarna Margaretha Dalhamn och Gunilla Hällström bjöd på mycket sång och roliga upptåg. Omkring 40 barn och vuxna kom för att se pjäsen, berättar Annica Andersson på stadsbiblioteket.



Framgångarna
för Klaus Härös
film ”Post till pastor Jakob” fortsätter. Filmen har belönats med två pris vid filmfestivalen i Kairo, skriver FNB. Filmen är också Finlands officiella Oscarskandidat.