DELA

kulturnotiserHelsingfors blir
världens design-

huvustad 2012. Designhuvudstaden valdes av den internationella designorganisationen Icsid vid en kongress i Singapore i går, skriver FNB.
Hela 46 städer i 27 länder tävlade om titeln som designhuvudstad. Förutom Helsingfors tog sig nederländska Eindhoven till finalen.
Året som designhuvudstad innebär att många designevenemang kommer att ordnas i Helsingfors. Enligt stadsdirektör Jussi Pajunen inleds förberedelserna av designåret omedelbart.
Helsingfors samarbetspartner i projektet är Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis.
Helsingfors blir den tredje designhuvudstaden i världen. Titeln delas ut vart annat år. I fjol var det Turin som var designhuvudstad, och nästa år står Tokyo i tur.Lars Keplers
succéroman

”Hypnotisören” blir film Svensk Filmindustri, SF gör film på romanen i samarbete med Sonet Film. Producenter är Börje Hansson och Peter Possne.
Lars Kepler, som är en pseudonym för författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, kom ut med ”Hypnotisören” 2009 på Albert Bonniers Förlag. Boken blev snabbt en succé, den har sålt i över 150.000 exemplar i Sverige och kommer att ges ut i över 30 länder.
Hypnotisören är den första boken i en planerad serie med huvudkaraktären kriminalinspektör Joona Linna. Den andra delen i serien ges ut i Sverige i juli 2010. SF har option på att filmatisera även de kommande böckerna i serien.”Masjävlar”
blir ”Bondjävlar”

när Lilla Teatern i Helsingfors gör teater på den svenska filmen filmen som 2004 vann hela tre guldbaggar. På Lilla teatern blir dalmasarna österbottningar och pjäsen byter namn till ”Bondjävlar”, skriver FNB.
För regin svarar Maria Sid, känd från serien ”Livet i Fagervik” i SVT, som gör sin debut på Lilla Teatern. Ensemblen, som Sid kallar ”ett drömgäng”, består av Pia Runnakko, Ragni Grönblom, Nina Kaipainen, Sixten Lundberg, Pekka Strang och Christina Indrenius-Zalewski.
Bondjävlar har premiär den 6 februari nästa år.National Geographic
har köpt rättigheterna
till det finska reseprogrammet Madventures. Den tredje säsongen av programmet kommer att sändas av tv-kanalen National Geographic Adventure.
Madventures har nu sålts till 189 länder. I Europa har programmet sålts till bland annat ryska MTV, norska TV2, polska Polsat Play, belgiska Acht, ungerska TV3 och israeliska Travel Channel. Producenterna är finska Sub och brittiska Fiver. (FNB)