DELA

kulturnotiserFöglö framom
Berlin väljer
teaterlaboratoriet ”Lear Landscapes” för sin nästa kursvecka i april. Laboratoriet, med deltagare från flera länder som Nyan skrev om i onsdagens tidning, avslutades i onsdags kväll med en öppen repetition. Ett femtontal intresserade hade mött upp för att följa skådespelarnas och dansarnas uppvärmning, repetitioner och bitar ur Shakespeares ”Kung Lear”.
Anna Sundblom, som varit lokal producent på Föglö, berättar att deltagarna i laboratoriet var mycket nöjda med dagarna på Föglö och att man nu beslutat att återkomma sista veckan i april för ännu en av de sammanlagt sex sessioner som finns inplanerade.
– Det var tänkt att man nästa gång skulle ha träffats i Berlin men alla tyckte att det fungerade så bra här på Föglö där avstånden är korta att man ville komma hit också i april, säger Anna Sundblom.
Laboratoriet har teaterföreningen Lumparlab i Lumparland, under ledning av scenkonstpedagogen Grete Sneltvedt, som huvudman.Åland presenteras
i tre artiklar
i det polska resemagasinet Zew Pólnocy, med inriktning på de nordiska länderna, berättar kantor Henryk Gwardak. Artiklarna handlar om fisketurismen, om Eckerölinjen och om Ålands orgelfestival. Orgelfestivalen presenteras med flera bilder och Gwardak intervjuas om denna Ålands äldsta musikfestival. Tidskriften har en upplaga på cirka 50.000 exemplar.Dansbandet
Högtryck

kan man dansa till i den finlandssvenska televisionens ”Dansbanan” i FST5 på lördag kl 14.35.
– Högtryck har med cd-skivan ”Här och Nu” skaffat sig en stor publik på dansbanorna i Svenskfinland, skriver man i programinformationen.
Lördagens program är inspelat på danspaviljongen i Molpe i Österbotten.Svenska
litteratursällskapet
har kommit med årets upplaga av Historiska och litteraturhistoriska studier, nummer 84. Händelserna 1808-1809 och utvecklingen som inleddes då uppmärksammas i tre artiklar i årsboken som innehåller totalt åtta artiklar. Med finns texter av: Mats Thelander, Klaus Törnudd, Henrik Degerman, Krister Wahlbäck, Roland Dahlman, Jyrki Nummi, Thomas Ek, och Liisa Wilska
Svenska litteratursällskapets årsskrift började utkomma 1886 och heter sedan 1925 Historiska och litteraturhistoriska studier. Årets bok är redigerad av Pia Forssell och Derek Fewster.