DELA

kulturnotiserBokhelg bra klapp
till litterär vän,
menar Ålands litteraturförening som på nytt arrangerar en bokhelg den 15 – 17 januari. Den första hölls i höstas på Kumlinge Bärö och blev mycket omtyckt.
Denna gång håller man till på Pellas gästhem på Brändö Lappo. I två dygn får deltagarna i lugn och ro läsa medhavda böcker. Genom ett boklotteri erhåller alla också en pocketbok att varva läsandet med. På kvällarna blir det, för den som så vill, samtal om och kring böcker och läsande.
Anmälningar tas emot av Kiki Alberius-Forsman, på kiki_alberius@yahoo.se eller telefon 151 76.Julkonserten
”Änglaljus”
i Jomala kyrka i lördags gav publiken möjlighet att vid utgången ge en kollekt för ett gott ändamål inom ungdomsarbetet på Åland. Arrangören John Kluge, som medverkade i konserten, kan nu berätta att man fick in en summa motsvarande 6.800 svenska kronor. Pengarna skall gå till projektet Friends som sysslar med kamratstödande verksamhet i skolorna. Enligt Kluge har man samlat in pengar för liknande ändamål också vid konserter i Sverige.
Publikframgången vid konserten i Jomala gör också att Kluge siktar på att Änglaljus kan återkomma även inför julen nästa år.”Höstglöd” kallar
Hans Martin

sin nyutkomna skiva. Martin, som har haft framgångar i Sverige både som soloartist och med dansbandet Tommys, har tidigare jobbat med svenska producenter och musiker på ett svenskt skivbolag, men nu ”flyttat” hem till Österbotten Redan fjolårets julskiva tillsammans med Tommys spelades in i Österbotten. Nu har han tagit steget fullt ut och bildat ett eget bolag tillsammans med producenterna Tom Käldström i Nykarleby och Kjell Lolax i Korsnäs.
På den nya skivan blandas både andligt och profant, klassiker som ”Pärleporten” och ”Ovan där” tillsammans med nyskrivna låtar.
Hans Martin och Tommys kommer i år även till Åland på sin julturné och framträder i Brändö kyrka de 19 december och i Jomala kyrka den 20 december.Svenska
kulturfonden
fick in hela hela 4.400 ansökningar under ansökningsmånaden november. Antalet ökade med nästan 500. Den totala ansökta summan ökade något och ligger på 57 miljoner, skriver Håkan Näsman på fonden i ett pressmeddelande.
Av ansökningarna lämnades 1.822 in under sista ansökningsdagen.Hela 97 procent lämnade in sina ansökningar elektroniskt. Beslut om utdelningen blir det inom mars 2010.Den tredubbla
kvartetten
Manstolvan Munvig i Pargas har verkat i tio år och firar att detta med att ge ut en skiva, där alla sånger, sammanlagt 24, är arrangerade eller komponerade av dirigenten Kurt-Erik Långbacka. Det gemensamma för sångarna är att alla, utom en, har en bakgrund i studentkören Brahe Djäknar och alla är nu bosatta i Pargas. Skivan har titeln ”10 muntra år”.