DELA

kulturnotiserTeaterföreningen
i Mariehamn

har blivit medlemsförening i Riksteatern i Sverige.
– Föreningen är Riksteaterns första internationella medlemsförening vilket vi är extra stolta över, skriver man i ett pressmeddelande.
– Genom att blir medlemmar i Riksteatern kan vi ta del av den stora kunskap de besitter och få hjälp med mycket. Vi kan delta i kurser och seminarier de ordnar för att förkovra oss och naturligtvis ta emot kvalitativa gästspel.
Delar av Teaterföreningens styrelse besökte förra veckan Riksteatern för att bekanta sig med deras verksamhet.Leif Jakobsson
har utnämnts till
ordförande för Centralkommissionen för konst. Han efterträder Berndt Arell vars treårsperiod går ut vid årsskiftet. Arell har innehaft ordförandeskapet vid sidan av sitt jobb som direktör för museet för nutidskonst Kiasma, men han blir direktör för Svenska kulturfonden, skriver FNB.
Jakobsson är vd för Stiftelsen Pro Artibus i Ekenäs. Han har tidigare varit direktör på både Sveriges television och Finlands svenska television.
Med i kommissionen sitter också bland andra kulturchefen Anna-Sofi Isaksson från Väståboland.Giuseppe Verdis
”La Traviata”

återvänder till Finlands Nationalopera efter en paus på nästan tre år. Operan, som baserar sig på händelserna i romanen ”Kameliadamen”, får sin nya premiär den 18 december. Det blir den 166:e föreställningen av verket på Nationaloperan sedan urpremiären 1988, skriver FNB.
Giancarlo del Monaco har regisserat operan. Dirigenter vid vinterns tretton föreställningar är Mikko Franck och Pietro Rizzo.Maria Sandels
”Droppar i folkhavet”
ges ut i en nyutgåva, berättar förlaget Murbruk i ett pressmeddelande. Romanen kom ursprungligen ut 1924.
Maria Sandel (1870-1927) var en av Sveriges första arbetarförfattare. Hennes böcker präglas av en stark moralisk förkastelsedom över klassamhället, men också över de arbetare som super ner sig och som sparkar neråt i stället för att bekämpa förtrycket.
Maria Sandel var unik genom att hon berörde känsliga ämnen som abort och homosexualitet. Hon var döv sedan ungdomen och fick med tiden även starkt nedsatt syn. Hon arbetade som sömmerska, var fattig i hela sitt liv och bodde tillsammans med sin mor i slummen Kungsholmen i Stockholm.