DELA

kulturnotiserPekka Sonck
drar tillbaka

sin ansökan till teaterchefstjänsten vid Wasa Teater. Sonck fanns bland fyra av sju sökande som teaterns styrelse ville kalla på intervju men han har nu meddelat teatern att han inte längre står till förfogande.
Till Nya Åland säger Sonck att det är olika avväganden som spelat in. Han har sedan förra hösten en fast tjänst som dramaturg på Åbo Svenska Teater och trivs mycket bra där.
– Från teaterns sida har man också låtit förstå att man gärna vill att jag stannar.
Trots att jobbet i Åbo är på heltid så bor Pekka, Soffi och yngsta barnet Benjamin fortfarande kvar i Mariehamn.
– Fredrik är i Helsingfors men Alexander studerar i Göteborg och Josefin i Stockholm och för dem är det närmare till Åland.Det blir en ny
hbt-filmfestival

i Regnbågsfyrens och Ålands filminstituts regi. Festivalen genomförs den 15-17 januari och bjuder på dokumentär- och spelfilmer på Alandica. Innehållsmässigt kretsar filmerna kring temat ”i utkanten av regnbågsmariginalen”.
– Ofta är det den stereotypa bilden av hbt-människor som syns i media. Därför vill vi med den här festivalen lyfta fram de personer och grupper som lever i mariginalen av en redan mariginaliserad grupp, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.Musik i juletid
i Saltviks kyrka

bjuder sångelever och instrumentalister från Ålands musikinstitut på i en konsert på söndag, den 20 december, kl 16. De som medverkar är Marie Johansson, klarinett och Karin Johansson, saxofon, båda elever till Kjell Frisk, samt sångarna Sara Alm, Erica Granlund, Emil Grönvall, Hanna Hansson, Jon Henriksen, Majken Karlström, Ida Kronholm, Jaana Lönnblad, Emilia Josefsson, Sara Strandberg, Silje Sundblom, Frida Söderdahl och Linn Weman, samtliga elever till Catherine Frisk Grönberg.
Som ackompanjatör på piano medverkar Mattias Nilsson.
I det julbetonade programmet ingår musik av bland andra Mozart, Schubert, Bach, Gunnar Hahn, Karl Collán och Gustav Nordqvist,
Publiken inbjuds också att sjunga med i några sånger. Entrén är fri.Intresset för
Christer Sjögrens
konsert i Alandica den 24 januari har varit så stort att arrangören beslutat att lägga in extra konsert. Det blir en söndagmatiné samma dag, berättar konsertarrangören Olav Storgård.
Biljetterna till extrakonserten släpps på torsdagmorgonen.