DELA

kulturnotiserJullovsföljetong
i Ålands Radio
blir det med start på onsdag, den 23 december. Linnea Sundblom läser Marita Gleisners bok ”Faster Nadjas gata” .Med den boken tog Gleisner, som är bosatt i Österbotten, första priset i Ålands litteraturförenings barnbokstävling år 2003.
Handlingen i boken är förlagd till Mariehamn. Faster Nadjas gata ligger centralt i stan och i huset bredvid faster Nadja bor bokens berättare Klara. Hon tror att hennes sommarlov ska bli ensamt och tråkigt när alla kompisar har farit iväg någon annanstans. Men så träffar hon Pontus som har rymt från Helsingfors. Han är på jakt efter sin faster eftersom han inte vill hamna på barnhem efter att pappan dött och mamman tagits in på sjukhus. Det här blir början på ett spännande sommarlov!
Följetongen läses kl 9 alla dagar, i programmet Förmiddax, med start dagen före julafton och ända fram till och med Trettondagen. Jullovsföljetongen sänds också på kvällen kl 18.45.Att kulturspridning
kan kosta en del
har Danmarks radio fått erfara. Man ville göra en kulturgärning och sände under fyra år mer än 2.000 timmar bokuppläsningar på radions digitala kanal. Problemet vara att radion inte betalade upphovsmännen. Författarna vann i veckan en rättegång mot radion som enligt domen tvingas betala motsvarande 140.000 euro, skriver FNB/TT/Rizasus.
Författarna hade krävt 400.000 euro. Båda parter tänker överklaga domen.Kulturförvaltningen
i Mariehamn söker
nu en vikarie för kultursekreterare Mervi Appel som tidigare i december beviljades tjänstledighet från den 11 januari till slutet av 2010. Mervi Appel skall enligt sin ansökan om tjänstledighet arbeta med ”kulturprojekt”.Författaren
Sofi Oksanen
har utsetts till årets person av den estniska dagstidningen Postimees. Tidningen motiverade valet med att Sofi Oksanen populariserat den estniska kulturen och historian, skriver FNB.
Postimees chefredaktör Merit Koli säger att valet framförallt berodde på Oksanens roman ”Utrensning” (Puhdistus) som översatts till estniska och flera andra språk.
Romanen, belönad med Finlandiapriset 2008, handlar kvinnoöden i Estland.
Oksanen är född i Jyväskylä men hennes mor kommer från Estland.
I våras fanns Sofi Oksanen bland de författare som besökte Mariehamns litteraturdagar.