DELA

Kulturnotiser

Farväl till seglen,
en utställning
producerad av Ålands sjöfartsmuseum öppnades i onsdags i Karlshamns museum i Blekinge. Sjöfartsmuseets chef Hanna Hagmark-Cooper var på plats för att öppna utställningen.
”Farväl till seglen” uppmärksammar att det gått 60 år sedan Passat och Pamir rundade Kap Horn. Under förra året visades utställningen på 11 olika museer världen över. I år kan den förutom i Karlshamn även ses i Jakobstad.

Visning av makrame
och reparbeten

blir det i Kulturarvsstugan i Olofsnäs i Geta på söndag den 25 juli.
Visningen pågår mellan klockan 12 och 16. Dessutom fortsätter utställningen av gamla Getabilder på samma ställe.

Filminspelningen
av Iris pågår

som bäst på olika platser på Åland och för den som vill följa arbetet sänder Radio Vega ett program där radioreporter Eva-Maria Koskinen följer med på inspelningsplatsen. Programmet sänds i dag klockan 18.03 och på söndag den 25 juli klockan 18.10.
Andra ämnen som behandlas i kulturprogrammet är Mumin som fyller 65 år, man frågar sig hur muminarvet egentligen förvaltas. I programmet diskuteras också rollspelskulturen i dag och om vad Stockholm har att erbjuda sina sommarturister i kulturväg. Programvärd är Linda Grönqvist.

Premiär på slottet
blir det i kväll
för de två åländska sångerskorna Sofie Asplund och Frida Jansson. Asplund och Jansson ingår i ensemblen för Vadstena-Akademiens opera ”Star-cross´d lovers”, en opera om kärlek som spränger gränser, som i kväll gör sin första föreställning på Vadstena slott.
Namnet ”Star-cross´d lovers” kommer från inledningen till William Shakespeares ”Romeo och Julia”. Temat med förbjuden kärlek går igen i de båda 1700-talsoperorna ”Piramo och Tisbe” och ”Romeo och Julia” som utgör första respektive andra akten i ”Star-cross´d lovers”.

Hamrånge spelmän
med Kökarbördiga
Anna Jorpes uppträder fredagen den 30 juli på Brudhäll på Kökar. Fel datum angavs i onsdagens tidning.
På lördagskvällen den 31.7 spelar gruppen vid Sjökvarteret i Mariehamn.