DELA

kulturnotiserFilmen ”Bland kor,
björkar och paletter”
som Per-Ove Högnäs gjort för Önningebymuseets räkning tidigare i år, kommer att visas i Finlands TV i vinter. Inför tv-sändningen kommer filmen att få ny musik.
Eftersom Arvo Pärts musik, som den ursprungliga versionen för museets eget bruk har, blir för dyr beträffande upphovsrättsersättningen, kommer filmen att få ny specialinspelad musik. Det är pianistens Samuel Skönberg från Stockholm som står för den nya musiken till filmen
Det betyder också att filmen om kolonin kommer att kunna säljas i museet, vilket var omöjligt tidigare. Filmen är ca 20 minuter lång. För manus står Kjell Ekström. Siv Ekström medverkar med uppläsning.”Musik i juletid”
i Saltviks kyrka
i söndags lockade många åhörare. Publiken fick möta en hel rad av Catherine Frisk Grönbergs sångelever och ett par av Kjell Frisks träblåselever från musikinstitutet i ett julbetonat program. Mattias Nilsson stod för ackompanjemang på piano och orgel och även Kjell Frisk medverkade på klarinett i ett nummer.
Programmet var omväxlande med såväl solosång som duetter och ensemblesång. Publiken belönade sångarna, musikanterna och lärarna med varma applåder.Nya ljudprov från
Svenskfinland kan

man nu lyssna till. Språkarkivet vid Svenska litteratursällskapet har uppdaterat sin webbplats med 27 nya ljudprov från bland annat Iniö, Houtskär, Karis, Kaskö och Vanda. Sammanlagt finns nu hela 199 ljudprov som man kan gå in och lyssna på. Även Åland finns representarat. Adressen är http://www.sls.fi/sprakarkivet.
Största delen av ljudproven är korta avsnitt ur inspelningar inom projektet Spara det finlandssvenska talet 2005–2008.Dansgala med
Sten & Stanley
blir det i Lions regi på Arken den 6 februari. Det är den tjugonde galan med Sten & Stanley. Som vanligt kommer det att bli underhållning på alla scener i hela huset.
– Utöver kvällens huvudnummer vill vi slå ett slag för Hub Caps, ett rock-karaokeband som det verkligen svänger om. Livemusik blir det det även i Kaptenssalen och i Nattklubben, berättar ”dansgeneralen” Bo Sjöblom.
För den som vill testa sångrösten blir det karaoke.
Supébiljetter och danspass finns till salu i receptionen. Överskottet från dansgalan går till Lions välgörande verksamhet.