DELA

kulturnotiser

Månadens
orgelstund
i Lemlands kyrka på trettondagen, onsdagen den 6 januari, kl. 19 bjuder på sång av Catherine Frisk Grönberg och Judit Deáki. Adam Kiss medverkar på orgel. Det blir verk av bland andra Aquin, Widor, Franck, Poulenc och Saint-Saens.

 

Varför heter
Pommern Pommern
frågar Erik Gestrin i ett program i Radio Vega som sänds på trettondagen, onsdagen den 6 januari kl. 21.10. går ombord på Ålands största turistsevärdhet, fyrmastade barken Pommern i Mariehamn. Bertil Byman, intendent på museifartyget Pommern, berättar varför Pommern heter Pommern och inte Mneme som hon ursprungligen döptes till. Det är en historia om Leitz-rederiet och om en skön sonhustru i slutet av 1800-talet… o


Mari Jungstedts
roman ”Den dubbla
tystnaden” var den mest utlånade romanen på Mariehamns stadsbibliotek under fjolåret. På andra plats kom Åsa Larssons ”Till dess din vrede upphör” och på tredje plats Liza Marklunds ”En plats i solen”.
Sedan följde på bibliotekets femton-i topp-lista:
Anne Holts ”1222 över havet”, Jan Guillous ”Men inte om det gäller din dotter”, Stieg Larssons ”Flickan som lekte med elden”, Mark Levengoods ” Hjärtat får inga rynkor”, Karin Fossums ”Den onda viljan”, Stieg Larssons ”Luftslottet som sprängdes”, Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor”, Gerda Anttis ”Min man David”, Arto Paasilinnas ”Uppdrag: skyddsängel”, Anna Janssons ”Först när givaren är död”, Paulo Coelhos ”Brida” och Mari Jungstedts ”Den mörka ängeln”.
I den tippningstävling som biblioteket ordnade i samband med att man firade bibliotekshusets 20 år i december hade de flesta av de 31 som tippade gissat att Liza Marklund skulle toppa listan, berättar bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall. Fem hade tippat Mari Jungstedt, bland dem den deltagare från Sverige som vid lottdragningen blev vinnare av Leo Löthmans senaste roman ”Odjur”.Rita Jokiranta
är aktuell med
en utställning på fotocentret Nykyaika i Tammerfors. Utställningen där utöver Rita Jokiranta även Nanna Hänninen, Sandra Kantanen och Esa Vasko deltar bär titeln ”Echoes of Light / Valon kaikuja”.
Utställningen pågår mellan den 9 januari och 7 februari.Ett veckoslut
med läsning
på Pellas gästhem på Lappo ordnar Ålands litteraturförening.Bokhelgen hålls den 15 till 17 januari, med start med buss från Mariehamn kl 17.05 på fredagen. Ännu finns det rum för fler deltagare.
Anmälan görs till kiki_alberius@yahoo.se eller per telefon på nummer: 15176.Essätävlingen som
bär Hans Ruins namn
är öppen för bidrag till den 18 mars, meddelar Håkan Näsman på Svenska kulturfonden. Tävlingen arrangeras för fjärde gången.
Tävlingen som hålls vart annat år är öppen för alla som skriver på svenska. Den arrangeras av Svenska kulturfonden i samarbete med en rad finlandssvenska kulturtidskrifter.
I tävlingen utdelas ett första pris på 4.000 euro, ett andra pris på 3.000 euro och ett tredje pris på 2.000 euro.
På kulturfondens hemsida: http://www.kulturfonden.fi finns tävlingsregler och mera information.