DELA

kulturnotiserAnn-Gerd Steinbys
bok om Anni Blomqvist,
”Stormskärets Anni”, recenseras i Hufvudstadsbladet av Helena Husman. Hon skriver bland annat att boken är ”betydligt mera djupgående än föregående biografiska skildring, ’Anni Blomqvist Stormskärs-Majas skapare’ som utkom på 90-talet.”
Utöver skildringen av Anni Blomqvists strävsamma liv noterar Husman bland annat också den roll som brobyggare som hon kom att spela genom de många besökare som kom till Strömmen på Vårdö. Efter tv-serien och även den finska dramatiseringen av ”Stormskärs Maja” kom också många finskspråkiga grupper till Strömmen. Husman avslutar: ”Med andra ord, precis ett sådant kulturellt brobygge på gräsrotsnivå som så ofta efterlyses i festtalen och som så sällan noteras när det sedan förverkligas.”Folkmusikgruppen
Skrå har varit
på turné i Österbotten och dess framträdande noteras i spelmansförbundets tidning Fiolen Min. Synnöve Svahnström, som hörde Skrå spela, skriver bland annat om den spelglädje och gedigna hantverk som Jochum Juslin, Andreas Nyberg, John Granlund och Andreas Lindberg stod för: ”Samspelet är tätt och tryggt och omfattar allt från det förväntansfullt avvaktande till det vilda och upprymda.”
I samma nummer av Fiolen Min skriver Siv Ekström också om den estniska folkensemblen från ön Kihnu (Kynö) i Rigabukten som besökte Åland i November.Jamkvällarna på
Park blir ”Open Band
Stage” under vintern och våren, meddelar Sune Eriksson på Park. Det nya konceptet innebär att de som vill framträda anmäler sig på förhand – gärna i god tid – som band. Maximalt tre grupper per kväll får chansen att medverka.
Kvällarna med öppen scen infaller fredagarna 29 januari, 26 februari och 26 mars.Uppsala stadsteater
presenterar ett

program för våren 2010 som innehåller följande premiärer:
n ”Den banala kärleken”, Sverigepremiär den 23 januari.
n ”Den blomstertid som kommer”, urpremiär den 27 januari.
n ”Kärleksbrev”, premiär den 13 februari.
n ”En midsommarnattsdröm”, premiär den 13 mars.
n ”Ett år av magiskt tänkande”, premiär den 17mars.”Gustaf III i Kumlinge
prästgård” är det korrekta namnet på den pjäs av Robert Liewendahl där Jonas Danielsson (som nu skall spela Jean i ”Fröken Julie”) medverkade. I torsdagens Nyan kom det att stå ”Kumlingespelet”.