DELA

Kulturnotiser

Anmälan till
Konstrundan
2010 startar i helgen. Konstrundan anordnas för tredje gången i år i hela Svenskfinland, och med den vill man stöda konsten i de finlandssvenska regionerna och ge konstnärerna en möjlighet att marknadsföra sig själva och också sälja sin konst. Årets konstrunda går av stapeln vid månadsskiftet juli-augusti.
Projektets huvudman är Åbolands hantverk r. f. och åländska konstnärer, hantverkare och formgivare som är intresserade av att delta i rundan kan höra av sig till Ålands konstförening, Ålands slöjd- och konsthantverk eller till Peter Winquist på Eckerö post- och tullhus. Deltagarna i Konstrundan 2010 offentliggörs vecka 11.

Filmfest Fyr Alle
har ändrat
en del i programmet. På grund av ett sent avhopp kommer den planerade paneldiskussionen kring temat hbt inom idrotten som skulle ha ägt rum klockan 15.45 i Alandica i morgon att skjutas fram till senare i vår, meddelar man från Regnbågsfyren. Diskussionens ersätts i stället med en diskussion kring filmfestens tema I utkanten av regnbågen och kommer att handla om hur det är att leva i marginalen av en redan marginaliserad grupp, att vara minoritet inom minoriteten. Denna frågeställning och olika tabuområden inom såväl samhället som filmvärlden kommer att diskuteras.
I diskussionen deltar bland annat professor i litteraturvetenskap Dagný Kristjánsdóttir, ungdomsledare Mio Sommardahl, och präst Jon Lindeman. Som diskussionsledare fungerar ordförande för Regnbågsfyren, Maria Antman.

Det åländska
bandet L´Amori
spelar på Pub Bastun i morgon lördag. Dessutom har de med sig ett förband, i form av Jakob Sundström.
L´Amori är ett band som har funnits i drygt två år. De spelar, enligt sig själva, passionerad hårdrock och deltog bland annat i förra årets Unga band. På lördag kväll klockan 20 är det insläpp till konserten, och inträdet till den är gratis.

Dokumentärfilm
visas på Ålands
museum på måndag klockan 18.30 i filmsalen. To shoot an elephant heter filmen som kommer att visas på hundratals olika platser världen över. Dokumentären visar med starka bilder det Gaza som omvärlden stängdes ute ifrån, då utländska journalister inte tilläts resa in i Gaza efter krigets början den 27 december 2009. Filmen visas exakt ett år efter sista dagen på Israels ”Operation gjutet bly”.
– Dagen är vald för att påminna världen om vad som hände under dessa 22 dagar och att uppmärksamma världen om att Gaza fortfarande är under blockad, skriver Lotta Angergård i ett pressmeddelande.