DELA

KulturnotiserRita Jokiranta
är en av 17
konstnärer som representeras i en stor utställning med temat ”Kosmos” i Art Centre Silkeborg Bad i Danmark. Det är med anledning av den internationella fokusen på klimat- och rymdforskning centret valt sitt tema.
Konstnärerna har fokuserat på existensiella, visuella och filosofiska aspekter på människans relation till kosmos: allt från storlek och proportioner, ljus och mörker till kaos och ordning. Besökarna får ta del av uttrycken genom bland annat videofilmer, installationer, fotografier och hologram.
På lördag 23 januari sker invigningen av utställningen och den finns kvar fram till 24 maj.Lilla vokalist-
tävlingen och
Vokalisten arrangeras även i år. I den yngre kategorin tävlar barn och ungdomar upp till årskurs 6 och i den äldre alla över 13 år.
Det är dags att anmäla sig till Lilla vokalisttävlingen som arrangeras lördag 20 mars på ungdomslokalen Solbacka i Saltvik. De tävlande får hjälp av bandet Soundway som kompar och man kan tävla antingen i solistklassen eller i duettklassen. Anmälningar riktas till Ålands ungdomsförbund.
Vokalisttävlingen arrangeras på Breidablick i Finström i 5 april, även där till komp av Soundway. Dit anmäler man sig senare i år.
I fjol vann Patricia Hellström i Lillva vokalisttävlingens solistklass medan Emilia Virta och Norah Lång vann duettklassen. I Vokalisttävlingen vann Ellen Eriksson i klassen under 16 år och Patrik Eriksson i klassen över 16 år.”Krigsturister
på Åland”

heter en pjäs skriven av Laura Ruohonen som Nyan tidigare berättat om. Hon inspirerades av en artikel i Nya Åland som berättade om gamla pressklipp från 1854 i Aftonbladet där svenskar välkomnades att beskåda krigsskådeplatsen i Bomarsund på Åland. Resultatet blev en pjäs som hösten 2008 sattes upp i Helsingfors.
I regi av Jaakko Kuusi spelas pjäsen nu i Åbo på Tehdas Teatteri med premiär 21 januari.Finlandssvenska
Arbetarbladets saga
som papperstidning var all vid årsskiftet. Tidningen som kunde fira sitt 90-årsjubileum i december övergick vid årsskiftet till att vara en nättidning. Arbetarbladets chefredaktör Jan-Erik Wiik går i pension i februari men kvar på webbtidningen blir redaktör Siv Åstrand. Webbtidningen uppdateras varje vardag. På adressen http://www.arbetarbladet.fi kan man finna tidningen.Talka på sjöfartsmuseet

är det igen på tisdag med start kl 9.00. – Alla som vill och kan hjälpa till är hjärtligt välkomna. Tag gärna med bilar och verktyg, hälsar museichefen.