DELA

Kulturnotiser 12.11

Jazzklubben bjuder på soul på lördag då klubben har sitt näst sista evenemang. Sångerskan Anna-Lotta Sjöman kompas av stockholmsbandet Labbet. Bandet spelar lugna ballader och soul med influenser från Chaka Khan, Marvin Gaye, Mary J Blige och Aretha Franklin.
Bandet börjar spela vid 20-tiden lördagen den 15 november på restaurang Pommern.Temakväll om hur
det är att leva med
cancer arrangeras på Jomala bibliotek den 18 november kl. 19-21. Författaren Isela Valve berättar om sin bok ”Behandlingen” och Soffi Wetterhoff, som är cancersjukskötare, berättar om stöd och sorgearbete. Föreningen Vård i livet finns på plats och berättar om sin verksamhet.
Temakvällen arrangeras av Ålands litteraturförening, Ålands biblioteksförening och Jomala bibliotek.Den finska
föreställningen
”Fundamentalisten” kommer till Sverige. Pjäsen är skriven av dramatikern Juha Jokela och tilldelades Nordiska dramatikerpriset 2008.
Pjäsen handlar om teologen Markus som tvivlar på sin tro och har sagt upp sig från sin prästtjänst. Heidi läser om hans avhopp i tidningen och minns honom från en spirande romans på ett konfirmationsläger för tjugo år sedan. Hon bestämmer sig för att söka upp honom och hjälpa honom hitta tillbaka till sin tro. När de möts blir Heidi förälskad i Markus, trots att hon är gift.
Föreställningen är ett gästspel från Tammerfors Arbetarteater och spelas på finska med svensk text. Pjäsen uppförs på Dieselverkstaden i Nacka kl 18.00 den 15 november. Efter följer samtal med prosten och författaren Lars Collmar.Svenska
kulturfonden

anordnar informationstillfällen i november kring hur man ansöker om fondens stipendier och bidrag. Informationstillfällen är tisdagen den 18.11 kl. 15-19 kan på Luckan i Helsingfors, Simonsgatan 8 och måndagen den 24.11 kan man få hjälp på Luckan i Åbo, Auragatan 1 B.
Man kan ansöka om stipendium från Svenska kulturfonden på http://www.kulturfonden.fi.Kultur- och
kongresshuset
Alandica invigs den 4 och 5 april nästa år. Under de två dagarna blir det öppet hus med olika programpunkter. Bland annat ska Oratoriekören framföra en symfoni av Mendehlson i samband med att det nästa år är 200 år sedan Mendehlsons födelse.
– På lördagen blir det även uppträdanden med artister. Tanken är att det huvudsakligen ska vara åländska artister för att vi ska ha så många åländska kulturarbetare här som möjligt, säger kulturbyråns chef Jan-Ole Lönnblad.
Budgeten för invigningen är ca 50.000 euro.