DELA

kulturnotiserNatt i Önningeby
av Elias Muukka

finns bland de tre målningar av konstnären som Önningebymuseet lånat ut till den Muukka-utställning som visas i Södra Karelens konstmuseum i Willmanstrand den 20 .2- 9.5 och därefter i Österbottens museum i Vasa den 10.6-25.8.
Elias Muukka var med i Önningebykolonin, med säkerhet åtminstone sommaren 1888, berättar Kjell Ekström vid Önningebymuseet. Museet äger fyra oljemålningar och en teckning av Muukka.
Elias Muukka var född 1853 i Klemis och dog 1938 i Helsingfors. Han studerade samtidigt som Victor Westerholm i Düsseldorf.
Även Ålands konstmuseum lånar ut ett verk av Muukka till utställningen.Litteraturföreningens
radiobokcirkel
i Ålands radio kommer måndagen den 25 januari klockan 10.30 att berätta om några julklappsböcker, det vill säga böcker som cirkeldeltagarna själva har fått till julklapp. Det blir fråga om tre, eller kanske fyra, aktuella författare, en överraskning vilka. Repris av programmet blir det lördagen den 30 januari.Klaus Härös film
”Post till pastor Jakob”
får inte chansen att tävla om en Oscarstatyett för bästa utländska film. ” Post till pastor Jakob” finns inte med bland de nio utländska filmer som går vidare i tävlingen, berättar svenska Yle på sin hemsida.
Aki Kaurismäkis film ”Mannen utan minne” är den enda finländska film som har nått Oscarfinalen för utländska filmer. Det skedde år 2003.
Jörn Donner är den enda finländare som tagit emot en Oscar. Han var producent för Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander som valdes till bästa utländska film år 1983.Musikhuset
i Jakobstad

blir först i landet med att sätta upp ”The Wedding Singer” på svenska. Det är en stor satsning med ett fyrtiotal involverade. Känslan från 1980-talet ska bevaras men uppdateras till 2010. Föreställningar ges i både Jakobstad och Vasa, skriver Österbottens Tidning.