DELA

kulturnotiserJomala bibliotek
ordnar en kurs

i konsten att beskära bilder och montera passepartout med Isa Hällström som lärare onsdagen den 3 mars.
– Det är många av oss som har egna bilder liggande oinramade hemma, både målningar och fotografier, litet osäkra på om det skulle löna sig att låta rama in dem eller inte, konstaterar kultursekreterare Signe Järvenpää.
Kursen visar vad beskärning kan betyda för att en bild ska komma till sin fulla rätt samtidigt som grundläggande kunskaper om hur man monterar passepartout lärs ut.
Deltagare som vill prova på det praktiska arbetet kan ta med egna bilder – målningar eller fotografier. Anmälan görs till biblioteket. Den som behöver mera information kan kontakta Signe Järvenpää, eller gå in på bibliotekets hemsida http://www.jomalabok.ax och läsa mera om kursen.Åbo konstmuseum
slår ut i full blom
då bottenvåningen i museet intas av verk med blomster- och växtmotiv ur estländska samlingar. Utställningen ”Floromani” presenterar konstnärernas blomstermani tematiskt från barocken till våra dagar. Blommornas hemligheter utforskas med hjälp av mer än etthundra konstverk och konstindustriföremål. Utställningen öppnas på fredag, den 29 januari, och pågår till den 30 maj.De två följande
Harry Potter-filmerna
kommer i 3D. Produktionsbolaget vill dra nytta av den enorma succén som 3D-filmen ”Avatar” har gjort. Den tvådelade filmen baserar sig på bokseriens sista del, ”Harry Potter och dödsrelikerna”, skriver FNB.
Att göra filmerna i 3D-format kostar 5 miljoner dollar extra per film. 3D-glasögonen, som behövs för att kunna se filmen, kostar likaledes 5 miljoner dollar per film.
Den första delen av filmen Harry Potter och dödsrelikerna har premiär den 19 november 2010. Den andra delen kommer den 15 juli 2011.
Filmbolaget Warner Bros väntas bekräfta 3D-satsningen inom kort.”Fantomen
på operan”,

Andrew Lloyd Webbers populära musikal får en uppföljare. Musikalen ”Love Never Dies” har premiär i London den 9 mars, rapporterar FNB.
Den ursprungliga musikalen ”Fantomen på Operan” hade premiär i London år 1986. Sedan dess har mera än 100 miljoner personer sett musikalen i olika uppsättningar runt om i världen. Albumet med musikalens soundtrack har sålt mera än 40 miljoner exemplar.
Fantomen på Operan baserar sig på en roman skriven av franska Gaston Leroux år 1911.