DELA

kulturnotiserKurt Simons
ställer ut i Kalmar
i Sverige just nu. Utställningen med målningar av Simons i Teatergalleriet öppnades den 29 januari och pågår till den 6 februari. Enligt Ölandstidningen har Simons för den här utställningen valt målningar i mindre format som passar galleriets utrymmen.
Tidningen skriver om Simons utställning bland annat följande:
– Han har en stark känsla för det rena, osmyckade och linjerena, varje detalj har en egen betydelse därför får inget överflöd störa intrycket. Den harmoniska bilden är syftet och uppnås genom det sparsmakade innehållet.
Teatergalleriet är ett konstgalleri som drivs av en ideell förening och arbetar utan vinstintresse. Galleriet är centralt beläget vid Larmtorget i Kalmar. oGalleri Norden
på Nordens institut
på Åland inleder institutets jubileumsår med första utställningen av fyra i dag, tisdag, vid Köpmansgatan 4 i Mariehamn. Vernissagen inleds kl 18.
– Fotograf Harry Johanssen öppnar utställningen som visar ett axplock av hans fotografier från samevärlden. En spännande utställning med stämningsfulla porträtt, en intressant blandning av nya och gamla traditioner, berättar institutets informatör Maria Jonsson.
I anslutning till utställningen visas Nils Gaups filmer ”Kautokeinoupproret” och ”Vägvisaren” den 9 februari kl 18 och 20 i Alandicas auditorium. Biljetter säljs på plats.
Nils Gaup medverkar samma dag i institutets kultursoppa på Alandica.
Daghemmen i Mariehamn och Jomala har också möjlighet att boka tid till sagostunder med samiska sagor den 17 februari. Grete Sneltvedt berättar. För information och bokning kan Harriet Lundell på institutet kontaktas. oVyer från Kökar
finns med i den
utställning som tio ackrediterade ambassadörer i Finland visar på galleriet Virka i Helsingfors till den 28 februari. Ambassadörerna, med passion för fotografering, har granskat livet i Finland genom kameralinsen och förevigat vyer som de själva upplevt som unika eller fascinerande.
Kroatiens ambassadör Damir Kušen har bland annat fotograferat vyer från Kökar och Källskär medan Andrij Desjytsia, från Ukraina, och Tone Kajzer, från Slovenien, visar bilder från färjorna till Stockholm och Tallinn.
Galleriet ligger i Helsingfors stadshus vid Norra esplanaden 11–13.