DELA

Kulturnotiser



Sommarprat med
Caroline af Ugglas
blir det i dag mellan 10 och 11.30 i Ålands radio. Caroline af Ugglas, med sommarviste i Lemland, besökte Rockoff förra året och deltog samma år i finalen av svenska Melodifestivalen där hon slutade på en andraplats efter vinnaren Malena Ernman.
Övriga sommarpratare resten av veckan är på torsdag Olof Collin, ungdomssekreterare vid Röda Korset på Åland och på fredag Jenny Rådland, sinolog (vetenskaplig expert på det kinesiska språket) vid Handelskammaren. Sommarpratet kan höras i repris samma dag klockan 18.25 och senare under helgen.



Årets Taubestipendium

går till populära vissångerskan Louise Hoffsten. Stipendiet instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube själv och ges för ”sångbar dikt eller tonsättning av dikter”. Stipendiet består av 25.000 kronor. De senaste åren har priset gått till Lars Winnerbäck, Eva Dahlgren och Håkan Hellström.
Juryn består av Johan Norberg och Tomas Fläckman från Tidningen Vi samt Lars Göran Carlson och Göran Gynne från Taubesällskapet.



Finlands största
kulturhändelse

startar snart i kulturhuset Verkatehdas i Tavastehus. Festivalen Myrsky (Storm) pågår mellan den 6 och 8 augusti och samlar unga konstutövare från hela landet.
150 konstnärer, 70 beslutsfattare och 600 unga är anmälda till festivalen som är en del av ett kulturprojekt finansierat av Suomen Kulttuurirahasto (en finsk motsvarighet till Svenska Kulturfonden).



14 visor
på fastande mage

är titeln på Gunnar Källström och bandet Fridens Liljers femte skiva som nu är ute på Kakafon Records.
Visjazzgruppen från Göteborg lutar sig mot den burleska traditionen och musiken jämförs med Django Reinhardts. ”En totalt originell klenod i vis-Sverige”, skriver Sydsvenskan om frontfiguren Gunnar Källström.