DELA

kulturnotiserFörfattaren
Ann-Gerd Steinby
fick ett pris på 5.000 euro ur Svenska litteratursällskapets femtioårsfond i samband med sällskapets 125-årsjubileum i Helsingfors på Runebergsdagen. Steinby tilldelas priset för biografin ”Stormskärets Anni” som kom ut i höstas. I prismotiveringen heter det: ”Inkännande och skarpsynt tecknar hon ett samtidigt kärleksfullt och avslöjande psykologiskt levnadsporträtt av en omtyckt författare i den skärgårdsmiljö som format mångas livsöde.”
Det stora Tollanderska priset på 35.000 euro gick i år till Ralf Långbacka för hans livsverk inom teaterkonsten. Ett särskilt jubileumspris, också det på 35.000 euro, tillföll akademiker Erik Allardt.Runebergpriset går
till Kari Hotakainen
för hans roman ”Ihmisen osa” (Människans lott), skriver FNB. Juryn anser att Hotakainens bok är en omskakande läsupplevelse som ger en djup bild av tiden vi lever i. Prissumman är 10.000 euro. oP.H Nordgren
belönades postumt
vid årets finländska musikgala, Emma-galan. Årets Emma-statyett för klassisk musik gick till Åbo filharmoniska orkester för skivan ”Transient Moods” där man samlat kompositioner av Nordgren.Föreställningen
av ”Fröken Julie”
i Alandica den 2 mars har ställts in meddelar regissören Robert Liewendahl. Det är av praktiska skäl som man ställer in. Samma kväll har nämligen Nordens institut bokat in turnéföreställningen ”Svinalängorna” och det skulle därför medföra svårigheter att spela den kvällen. För ”Fröken Julie” används nämligen skådespelarfoajén som ingång och dessutom behövs artistlogerna för ”Svinalängorna” som har många medverkande.
De som bokat plats på ”Fröken Julie” till den 2 mars kan få pengarna tillbaka eller boka om till andra föreställningar genom att kontakta Alandica.
”Fröken Julie” har premiär på Alandica den 26 februari. I fredags fanns ett tiotal platser kvar till premiärföreställningen.

Filmen om
Önningebykolonin,
med titeln ”Bland kor, björkar och paletter”, visas på finlandssvenska FST5 på måndag, den 8 februari, kl 22.30.
Filmen innehåller konst, fotografier och vyer från den miljö som inspirerade konstnärerna. Den är regisserad av Per-Ove Högnäs efter manus av Kjell Ekström och producerad av Pelago Film i samarbete med Önningeby hembygdsförening och Önningebymuseets vänner.