DELA

kulturnotiserPekka Sonck och
Arn-Henrik Blomqvist
har dramatiserat, respektive regisserat, pjäsen ”Karius och Baktus” som Åbo Svenska Teater och Folkhälsan samarbetar kring för att förbättra tandvården hos barn. Pjäsen spelas på daghem och lågstadier i Åboland, Åland, västra Nyland och Björneborg.
Intresset för pjäsen ”Karius och Baktus”, som handlar om de oborstade tandtrollen med samma namn, har varit stort. Redan har omkring 40 daghem och lågstadier bokat föreställningen denna vår.
Pjäsen berättar på ett positivt och roligt sätt om vikten av att borsta tänderna regelbundet .Utställningen
i Ålands museum,
”Var?Dag”, om barn i många kulturer besöks på onsdag av barn från Litauen, meddelar Nordens institut. På onsdag kl 13 uppträder barnen för allmänheten på museet. Inträdet är gratis.
Barnen från Vilnius besöker Åland under ledning av musikern Tomas Dobrovolskis. Han har under hösten filmat barn i en skola i Vilnius som nu kan ses i en videoinstallation sammanställd av Staffan Beijar i utställningen på museet. I videon ses även barn från Vårdö skola som fick besök av de litauiska barnen i går. I dag, tisdag, befinner sig barnen i Mariehamn och besöker bland annat Strandnäs skola.Mårten Falk och
ensemblen El
Escorial släppte i går en skiva med spanska kärlekssånger och instrumentalstycken av Miguel de Fuenllana och Diego Ortiz. På söndag, den 14 februari kl 14, bjuder man in till releasekonsert på Musikvalvet Baggen, Svartmangatan 27, Gamla stan i Stockholm.
De medverkande är Mårten Falk, vihuela (spansk luta), Ingrid Falk, sopran, Anna Petrini, blockflöjter och Louise Agnani, viola da gamba. På skivan finns, utöver musik av ensemblen, aven solostycken för vihuela.
Mårten Falk, som här alltså spelar spansk luta, är en av Sveriges mest framstående gitarrister. Han och sopranen Ingrid Falk, som kommer från Åland, medverkade nyligen i musik- och dansföreställningen ”Månspinnerskorna” som gavs i Mariehamn och på Kökar.Under februari
kan föreningar
och andra sammanslutningar i Jomala ansöka om kulturbidrag för verksamheten 2010.
– Ansökan görs på en blankett som man kan skriva ut från bibliotekets hemsida www.jomalabok.ax, eller hämta på kommunkansliet eller biblioteket, meddelar kultursekreterare Signe Järvenpää.
Enskilda personer och projekt av engångskaraktär kan ansöka om bidrag under mars.