DELA

kulturnotiserEn liten pjäs om
kärlek, hopp och
blommor kommer Pygmeteatern i Stockholm med till Barnens söndag på stadsbiblioteket i Mariehamn på söndag, den 14 februari, som också är alla hjärtans dag. ”Gubben och blomman” heter pjäsen som räcker ca 40 minuter och riktar sig till barn från 4 år.
Med ”Gubben och blomman” fick Pygmeteatern barnjuryns pris på den internationella barnteaterfestivalen i Belgrad i fjol.
Föreställningen börjar kl 12.30.Geta firar vänfest
på söndag på
turistanläggningen Havsvidden. Enligt arrangörerna hålls festen för att ”uppmärksamma allt det positiva som under det gångna året hänt i Geta”.
I programmet ingår sång av duon Kim och Marianne, föredrag om skeppsbyggeri av Göte Sundberg och besök av ”saxenibestyret”. Under tillställningen uppmärksammar kommunen även ”de utmärkelser som under det gångna året kommit till Geta”.
Mot avgift kan man äta kakbuffé.
Arrangörer är: biblioteks- och kulturnämnden, Geta sockensällskap, Geta ungdomsförening, Geta kulturförening, Geta marthaförening och Havsvidden.Dani Strömbäck
har fått ta emot ett
nytt nordiskt filmmusikpris. Strömbäck som kommer från från Närpes fick priset i samband med Göteborgs filmfestivals avslutningsgala. Priset gavs för musiken till Klaus Härös film ”Post till pastor Jakob”, som var nominerad som Finlands Oscarskandidat. Prissumman är 100.000 svenska kronor och priset har instiftats av de nordiska kompositörsorganisationerna.Camilla Läckberg
sålde bäst i Sverige
under 2009 meddelar hennes förlag, Forum. I Europa låg Läckberg, enligt förlaget, på sjätte plats i försäljningsligan. ”Fyrvaktaren” , den sjunde boken i serien om Fjällbacka, utkom i september och har sedan dess sålt i 240.000 exemplar.Tonsättaren
Aulis Sallinen,
som fyller 75 år i år, är ett av namnen på Nådendals musikfestspel i sommar. Åtta verk av Sallinen uppförs. Som uruppförande hörs ”Pionotrio” i uppförande av Ralf Gothóni, Elina Vähälä och Arto Noras, skriver FNB.
På Sallinen-programmet står bland annat ett uruppförande av ”Puut, kaikki heidän vihreytensä” för cello och stråkar, tillägnad Paavo Haavikkos minne.
Andra tonsättarnamn på festspelen är Frédéric Chopin och Robert Schuman.
Nådendals musikfestspel ordnas den 8–20 juni. På programmet står sammanlagt 32 konserter.