DELA

kulturnotiserBarbiedockor
ställs ut i Jomala
bibliotek i en utställning som öppnas på tisdag kväll, den 16 februari.”Barbie – när leken ändrade skepnad”, heter utställningen. Enligt kultursekreterare Signe Järvenpää visar den Barbie-dockor från alla årtionden tillsammans med både köpta kläder och omsorgsfullt tillverkade hemmagjorda plagg.
– Från det Barbie lanserades, i USA 1959 och i Sverige 1963, har hon blivit världens mest sålda leksak. Hos oss har så gott som alla småflickor i något skede lekt med henne och har egna Barbie-minnen, berättar Järvenpää.
Utställningen har blivit möjlig genom att olika privatpersoner lånat ut dockor med tillhörande kläder och annan utrustning.
I samband med öppningen av utställningen bjuder Jomala bibliotek på fastlagsbullar så långt de räcker, plus saft och kaffe.Övnings cd:n inför
Skolmusik 2010

i Mariehamn måste göras om. Den cd som spelades in på Åland och redan hann distribueras till skolorna runt i om i Svenskfinland är inte av fullgod kvalitet, skriver man på festivalens hemsida.
Martin Enroth, verksamhetsledare på skolmusikorganisationen Dunk, säger att det tydligen var när man brände ned master cd:n från datafilen som någonting inträffade.
– All mixning blev nollställd och stämmorna är i obalans, förklarar han.
Master cd:n sändes till fabriken som tryckte skivorna, och de hann också gå ut till skolorna innan bristerna uppdagades.
Nu trycks en ny skiva som sänds ut inom kort.
– Men vi skall också sätta in filer för nedladdning från vår hemsida så att lärare som behöver komma snabbare i gång med övningarna har möjlighet få tillgång till musiken den vägen, säger Enroth.
Skolmusik 2010 genomförs i Mariehamn den 6-7 maj.Pirkko Mannola och
Åke Lindman blir

i sommar de viktigaste rollfigurerna i en ny musikal. En sommarteater i Valkeakoski sätter då upp musikalen ”Pirkko & Åke Vuosisadan rakkaustarina” (Pirkko och Åke århundradets kärlekssaga, som berättar om kärleken mellan de båda folkkära skådespelarna. Premiären sker i juni, skriver FNB.
Handlingen börjar år 1958 då Pirkko Mannola kröntes till Miss Finland och sträcker sig till 2009 då Åke Lindman dog vid 81 års ålder. Musiken i pjäsen är slagdängor från 1950-talet och senare decennier.
För manuset står Heikki Paavilainen som också regisserar pjäsen.