DELA

kulturnotiserI kväll spelar
gruppen 24 Strings
i en konsert ordnad av Finlandsinstitutet i Stockholm. Nyan kunde förmedla nyheten om konserten, där även sångerskan Johanna Grüssner medverkar, redan i januari. Gruppen 24 strings, som tidigare hållit två konserter på Åland, består av Åländska Whatclub, med gitarristerna Allan Palmer och Jochum Juslin och basisten Kjell Dahl, utökad medfinländske violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola och svenske cellisten Svante Henryson.
I kväll, tisdag, kl 18.30 (lokal tid) kan man alltså höra gruppen på Finlandsinstitutet vid Snickarbacken 4, intill Birger Jarlsgatan, i Stockholm. oFilmen om
Mannerheim
skall nu slutföras med hjälp av tysk tilläggsfinansiering, rapporterade Helsingin Sanomat i går, enligt FNB.
Avtalet som undertecknades i Berlin på söndagskvällen är värt cirka tre miljoner euro. Filmen får nu även en ny tysk delproducent.
Mannerheimfilmens producent försäkrar att man kommer att få ihop den miljon som ännu saknas i filmens 13 miljoner euro stora budget. Mannerheimprojektet har varit aktuellt ända sedan år 2001.
Premiären är planerad till november nästa år. oPeter Englund
gillar finlandssvenska
ord och uttryck. Svenska Akademiens ständige sekreterare deltog i Svenska litteratursällskapets 125-årsjubileum i Helsingfors förra veckan och kommenterar nu finlandssvenskan på sin blogg. Ett av favoritorden är ”blandis”, skriver FNB.
– I förstone är det alltid finlandssvenskans sjungande satsmelodi man gläds åt – samtidigt kan man få höra av dem själva att de tycker att det istället är vi rikssvenskar som talar ”sjungande”. Men snart lyfts ens uppmärksamhet istället över till ordskatten, skriver Englund bland annat i sin blogg.
Han listar även sina tio finlandssvenska favorituttryck:
n Allena – ensam (jfr: mol allena)
n Blandis – groggvirke
n Bo på hyra – vara hyresgäst
n Dabbig – töntig, korkad, dum (jfr: att dabba sig)
n Dö under en bil – bli ihjälkörd av en bil
n Framom – framför
n Grodpingla – grodyngel
n Gå på tuppen – göra ett toalettbesök
n Köpa på skuld – Handla på kredit
n Ren – kortform av redan (jfr: ”Alla fåglar kommit ren … ”) oFyra veckor på Eckerö
och en vecka i Stockholm pågår inspelningarna av filmen ”Iris” i sommar. Inte tvärt om, som det kom att står i fredagens tidning. Inspelningarna inleds med tre veckor på Enklinge.