DELA

kulturnotiserKalle Almlöf,
känd spelman
från Malung i Dalarna gästar Åland i helgen. Tillsammans med brorsonen Anders, hustrun Lisa och kollegan Perjos Lars Halvarsson håller han kurs för åländska folkmusiker och dansare på folkhögskolan på fredag kväll och hela lördagen. Det är föreningarna Kvinnfolk och Antons Vänner som har bjudit in gruppen för att lära ut polskor och den speciella Västerdalsspringleken. Kalle lär ut låtar medan Lars o Lisa undervisar i dansen till musik av Anders.
På lördag kväll kl. 19.30 samlas man till spel- och danskväll i Önningebymuseet. Gästerna ger då en liten konsert där kursdeltagarna och andra intresserade får tillfälle att spela och dansa tillsammans. Alla är välkomna och entrén är fri. oSvenskfinlands
andra storyslam
arrangeras i Pargas den 10 april. Storyslam är en underhållande tävling i muntligt berättande där det bjuds på olika sorters berättelser: legender, personligt upplevda historier, skrönor och mycket mera. Det är en lekfull tävling med aktiv publik, där det muntliga berättandet står i fokus. Varje berättare har 7 minuter på sig att berätta sin berättelse utan rekvisita eller rollklädsel. En publikjury poängsätter berättelserna utgående från historiernas innehåll, form och framförande. De tre bästa berättarna går vidare till final och finalisterna har igen 7 minuter på sig att med en ny berättelse övertyga publiken om att deras historia är den bästa.
Den som får mest poäng i andra omgången vinner tävlingen och får representera Finland i de nordiska mästerskapen som ordnas i Oslo hösten 2010. I fjol var det Leo Löthman som fick uppdraget.
Storyslamet är öppet för alla intresserade, säger kulturproducent Michelle Mattfolk på Sydkustens landskapsförbund. Dock ryms maximalt tio deltagare med. Mer information ger kulturkordinator Lena Långbacka som nås på telefon 044 544 33 48 eller på e-postadressen: lena.langbacka@sydkusten.fi. oStödet till Haiti
från Veras filmfest
blir fem euro av biljettpriset. Alla intäkter från festen går inte till hjälpinsamlingen, preciserar Ben Johans i filmklubben Chaplin. Som Nyan kunde berätta i gårdagens tidning uppträder Arja Saijonmaa och bandet Bohemio Latino på festen lördagen den 6 mars.