DELA

Kulturen sparar på personal

Kulturnämnden i Mariehamn blir tvungen att spara in drygt 12.700 euro under det kommande budgetåret. Under kulturnämndens sammanträde i onsdags diskuterades budgeten för 2012.
De planerade inbesparingarna motsvarar en bibliotekarietjänst på fem månader. Enligt förvaltningschef Tom Eckerman blir det inte aktuellt med några permitteringar.
– Det kan handla om en bibliotekarietjänst som blir vakant och som vi inte tillsätter, men det är inte klart ännu vilken del av organisationen som berörs.Staden köpte konst
av von Schantz

Under kulturnämndens möte i onsdags tog man beslutet att köpa konst för en total kostnad av 585 euro med moms. Det är konstnären Bodil von Schantz oljemålningar ”Flicka med hund” och ”Ansikte” från sommarutställningen Ansikte mot ansikte som snart kommer att finnas i stadens konstsamlingar.
Bodil von Schantz växte upp på Åland men bor sedan 1972 i Norge. Hon är utbildad konstnär, konstterapeut och konsthistoriker. ”Schantz intresserar sig speciellt för ansiktets språk, relationer, kommunikation samt förhållandet mellan människor och föremål”, står det i beslutsunderlaget.Dokumentär om Ulrika
Bengts på FST5

Den 1 september börjar FST5 sända SVT World under de tider kanalen inte har egna program på förmiddagarna fram till klockan 16 och efter klockan 22–23 på kvällen, skriver Hufvudstadsbladet på sin hemsida.
– Det här innebär att vi kommer att sända dubbelt mer program än tidigare, men andelen inhemska program minskar inte, säger Svenska Yles mediechef Mary Gestrin.
Bland höstens nyheter utlovas också flera dokumentärer, bland annat kommer man att visa Ulrika Bengts dokumentär om Kaskö och också ett personporträtt på Ulrika Bengts.Utbränd pappa i
urpremiär på Wasa Teater

Höstens första premiär på Wasa Teater är pjäsen Pappa går i ide, skriven av den finländska dramatikern Anna Krogerus.
Pappa går i ide handlar om sexåriga Anni och hennes pappa som är bästa kompisar. Pappan börjar jobba så mycket att han inte hinner skoja och busa med Anni längre. Ur ett vuxet perspektiv blir pappa utbränd. Ur Annis perspektiv är pappa som en björn som gått i ide. Rollerna gestaltas av Jonas Bergqvist, Anna Moberg, Carola Sarén och Maria Udd. Regissör är Oskar Silén, han har också planerat föreställningens musik. Nina Silfverberg har gjort scenografi och dräkter.
I samband med föreställningen kan barn tillsammans med pappor eller andra vänner också delta i en workshop med olika aktiviteter. Efter workshopen ser man föreställningen tillsammans.
Pappa går i ide har urpremiär den 3 september på Vasallen och riktar sig till en publik från fem år och uppåt.