DELA

Konsert för arbetet mot polio

En välgörenhetskonsert arrangeras onsdagen den 28 mars av Rotary Åland i Jomala kyrka till förmån för arbetet mot polio. Medverkar gör kören Körglädje under ledning av Åsa Isaksson. Det bjuds också på solosång av Kjell Brändström och Johan Arvidsson.
Vid konserten berättar Kent Danielsson om sina personliga erfarenheter av polio.
Inträdet är fritt men det uppbärs en kollekt för den internationella kampanjen End Polio Now vars mål är att utrota polion under 2012.

Hundarnas Kalevala får
premiär på Wasa Teater den 17 mars. Uppsättningen bygger på Mauri Kunnas populära bok med samma namn som handlar om det vilda och fria hundfolket i Kalevalas trakter. I det mörka Pohjola bor det hemska och hotfulla vargfolket. Mellan dem lever en liten, men seg kattstam. Hundar och vargar tävlar om herraväldet i skogarna och häftiga strider utkämpas mellan dem.
Mauri Kunnas bilderbok ”Hundarnas Kalevala” är en respektlös och fartfylld version av Finlands nationalepos. Bland andra den sångkunniga Väinämöinen, smeden Ilmarinen, den vackra men grälsjuka Lemminkäinen och den skräckinjagande Louhi i Pohjola har fått sina motsvarigheter i djurens värld.
Christian Lindroos har överfört Kunnas fantasifulla äventyrsberättelse till scenen i en humoristisk tolkning, avsedd för både barn och vuxna.

Thomas Ledin ger två konserter
i Finland i sommar. Konserterna ingår i en turné med anledning av att det i år har det förflutit 40 år sedan Ledin släppte sitt första album. Den 11 augusti uppträder han i Jakobstad och dagen därpå i Helsingfors, skriver FNB.
Ledin startar jubileumsåret med två konserter på Södra Teatern i Stockholm där han framför debutalbumet ”Restless mind” i sin helhet. Till sommaren släpps ett samlingsalbum med hans bästa låtar. Sommarturnén omfattar sju stora konserter, tre i Sverige, två i Finland och två i Norge.
– Jag hade tänkt vara helt ledig i sommar men det gick inte att säga nej, säger Ledin.

Johanna Koljonen, journalist och
författare får priset Årets kvinnogärning 2011 av riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), skriver FNB-TT.
Roks skriver att hon ”på ett modernt, innovativt och modigt sätt har satt fingret på något som samhället tidigare dragit sig för att tala högt om: sexuella övergrepp i vardagen.”