DELA

Julstuga ordnas på skeppargården

Pellas i Lemland på söndag, den 12 december. Det är tredje gången som Pellas öppnar sin julstuga. Med julstugan vill arrangörerna bjuda på en liten motvikt till alla de traditionella julmarknadernas kommers och stress.
– På Pellas råder alltid gemyt och hemtrevnad trots att julstöket är i full gång. Vi säljer förstås vårt eget hemvete som gräddas i den vedeldade ugnen under dagen, brödet är pinfärskt med andra ord och rykande hett då det kommer från ugnen, skriver man i ett pressmeddelande.Bomarsunds-
sällskapet har
hållit höstmöte. På programmet stod bland annat ett föredrag av Jerker Örjans och Folke Wickström om vad som framkommit om Mariehamn och Bomarsund, under deras arbete med boken om Mariehamn.
De berättade bland annat att ålänningarna under 1800-talets första årtionden enade sig om att Åland behövde en stad och att denna skulle förläggas till Svibyvikens östra strand. De kunde också presentera en tidigare helt okänd stadsplan för en stad från 1820-talet.
Föredragshållarna berättade om hur handelsmännen från Bomarsund etablerade sig på Strandgatan i Mariehamn och skapade en gata som i mycket påminde om gatorna i Nya Skarpans och förstaden i Bomarsund.
Mötet inleddes med en kort information om det planerade besökscentret, som landskapsregeringen föreslagit att skall påbörjas under 2011. Landskapsregeringen har föreslagit 1,5 miljone euro i nästa års budget.
– Bomarsundssällskapet ser med en viss tillförsikt fram emot att lagtinget skall godkänna budgetförslaget så att byggandet äntligen skall komma igång, skriver man i ett pressmeddelande.
Mirjam Öberg informerade om det fortsatta arbetet med Bomarsundsspelet som är planerat att uppföras hösten 2012.Minna Palmqvist
finns med i den
utställning som i fredags öppnades i Kungsträdgården i Stockholm. Utställningen ”Except when it’s not” fokuserar, enligt Dagens Nyheter, på på konceptuellt mode, ett mode som vill vara något annat än bara konsumtion.
– Ännu ett exempel på modets ständiga jakt på seriositet, skriver tidningen.
I uställningen, som avslutas i dag, medverkar: Alice Fine, Anna Timonen, Ariah, Elina Stålhandske, Eva-Maria Andersson, Göran Kling, Hanna Wieslander, Minna Palmqvist och Pernilla Rozenberg.