DELA

Jokirantas utställning recenseras i HBL

Rita Jokirantas utställning ”Between Strength and Weakness” på Kabelgalleriet i Helsingfors har recenserats i Hufvudstadsbladet.
– Hur skulpterar man tid? Eller hur får man någon att känna sig som om man var förlorad i tiden? Dessa tankar föds när jag vandrar runt bland allt det blåskimrande i Rita Jokirantas drömlika och meditativa video­installation. Hennes rumsliga installation blir ofrånkomligen en fysisk upplevelse, menar recensenten Camilla Granbacka.
Hon skriver ”På utställningen förekommer en kvinna som står och betraktar världen från ett fönster. Persienner framstår som ett slags galler eller skydd. Det förefaller melankoliskt och ensamt. (—) Bilar kör emot mig i ett regnigt landskap i den tredje videoprojektionen. Bilarnas konturer och lyktor blir suddiga i allt det våta och svarta runtomkring. Videon projiceras mot en glasskiva som hänger mitt i gallerirummet och skivans genomskinlighet bidrar med en effektfull skuggbild på väggen. Rita Jokiranta lyckas visa hur målerisk och vacker den rörliga bilden kan framstå i ett rum. Hon visar att det finns en verklighet någonstans, men att det är en annan sak hur man ser den.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!