DELA

Johan Karrento och Hans Mikael Holmströms ”Telematic Heroes” har fått pris som den bästa nya finlandssvenska humorvideon på webben, meddelar Svenska Yle.
”Telematic Heroes” var ett av bidragen i den humortävling som Yle fiktion arrangerade på humor.kulturen.fi.
Vinnaren utsågs i går av en jury bestående av skådespelaren och regissören Maria Sid och skådespelaren, stå-upparen André Wickström.
Karrento och Holmström får ett pris på 1.000 euro och videon skall visas i Yle FST5 och på evenemanget Finlandssvensk filmmönstring
Juryn motiverar valet av ”Telematic Heroes” med att sketchen var välskriven, väl utförd, välklippt och bra planerad. ”Telematic Heroes” handlar om hur det hade sett ut ifall det funnits e-post i början av 1900-talet. Videon är inspirerad av de gamla svenska informationsfilmerna på tv.
De trettio tävlingsbidragen var mycket olika och av olika kvalitet, konstaterade juryn efter valet.
På adressen http://humor.kulturen.fi kan man se alla tävlingsbidrag och juryns prismotiveringar.

Tidningen Norden
i New York,
den finlandssvensk emigranttidningen, som nu är inne på sin etthundratrettonde årgång, har utkommit med sitt julnummer. Som vanligt är numret fullspäckat med julhälsningar från utvandrade finlandssvenskar och ålänningar.
Norden utkommer numera var annan vecka, ett arrangemang som blev nödvändigt i fjol på grund av sviktande ekonomi. I dag finns bara ett fåtal finländska (och nordiska ) tidningar kvar i den en gång så blomstrande emigrantpressen i USA och Canada.
Norden bjuder i varje nummer på nyheter från de finlandssvenska landskapen samt Åland. I julnumret noteras bland annat utställningen kring Haddon Sundbloms Coca-Cola- tomte som öppnats i Helsingfors. Tidningen Norden redigeras sedan 1962 av Erik Rune Hermans, ursprungligen från Tjärlax i Närpes. Han fyllde 80 år i slutet av november och sköter numera som pensionär tidningen från sitt hem på Manhattan. Sedan tidningen började utkomma bara varannan vecka har Hermans också börjat ge ut olika Norden-Extra som han distribuerar i pdf-format. Numera kan den som så önskar också få Norden som pdf eftersom det är dyrt och omständigt att distribuera papperstidningen.
Den som är intresserad av Norden når tidningen på e-postadressen: nordennews@aol.com.

Månadens
orgelstund

i S:ta Birgitta kyrka i Lemland söndagen den10 december kl.19.00 gästas av sångare från sällskapet Bel Canto under ledning av Catherine Frisk Grönberg och organisten Ádám Kiss. De medverkande sångarna är: Isebelle Bergman, Erika Danielsson, Judit Deáki, Hanna Hansson, Gun Jansson och Alina Sandquist. o


En nyskriven
luciasång,
”Luciasång” från Åland kommer publiken att få lyssna till vid luciakröningen i S:t Görans kyrka i Mariehamn på måndag, den 13 december. ”Luciasång från Åland” är ännu ett resultat av samarbetet mellan Knut Grüssner och Göran Andersson. Grüssner står för musiken medan Andersson skrivit texten. Grüssner och Andersson har också tidigare samarbetet med musikskapande, bland annat kring de åländska årstidspsalmerna.Teckna och skriva
manga kan man få
lära sig mera om på en kurs som Ålands litteraturförening ordnar tillsammans med biblioteken på norra Åland. Kursen är för barn och ungdomar i åldern 10-20 år och tidpunkten den 28 och 29 december. Kursen kostar 10 euro och äger rum i Finströms bibliotek/Källbo skola. Anmäla sej kan man göra till Katarina Norrgård på adressen kassor@litteratur.ax och via telefon 040 827 3419.Månadens
orgelstund

i S:ta Birgitta kyrka i Lemland söndagen den10 december kl.19.00 gästas av sångare från sällskapet Bel Canto under ledning av Catherine Frisk Grönberg och organisten Ádám Kiss. De medverkande sångarna är: Isebelle Bergman, Erika Danielsson, Judit Deáki , Hanna Hansson, Gun Jansson och Alina Sandquist.