DELA

Joakims blues värmde hjärtat

Projektet Ung musiker med 16-årige mariehamnskillen Joakim Wennström på tenorsaxofon hade turnépremiär i Jakobstad i torsdags.
Som Nya Åland tidigare berättat är Joakim från Strandnäs en av de tonåringar som fått chansen att spela tillsammans med professionella musiker i Ung musiker, som genomför en turné i Svenskfinland.
Premiären recenseras i Österbottens Tidning.
– En bluesälskare blir varm om hjärtat när bandet spelar upp den unge tenorsaxofonisten Joakim Wennströms ”J. W. Blues”. Den grymma bluesen verkar få hjärtat att bulta extra hårt hos fler av ”gamylerna”, skriver recensenten Ida Westerlund.
Jag är otroligt imponerad av talangen de ungamusikerna besitter. Och förbannat avundsjuk, avslutar hon. qSvenska litteratursällskapet
delade ut priser och stipendium

Karl Emil Tollanders pris om 35.000 euro och den Tollanderska medaljen tillfaller författaren Kurt Högnäs, som sedan debuten 1955 i växelbruk har gett ut lyrik på vers och på prosa.
Bland övriga priser kan nämnas:
Ett pris om 18.000 euro ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II tillfaller författaren och teatermannen Bengt Ahlfors för ”Människan Vivica Bandler”, ett framgångsrikt försök att i porträttskisser teckna en av det senare 1900-talets mest särpräglade nordiska teaterprofiler.
Ett pris om 18.000 euro ur bokhandlaren Bo Carleskogs fond tillfaller författaren Birgitta Boucht för romanen ”Tusenblad, en kvinna som snubblar”. I dödens närhet reflekterar bokens gamla jagberättare över hur livet format henne och hur hon format sitt liv. Ett lika stort pris ur samma fond tillfaller författaren Marianne Backlén. I romanen ”Eldfågelns dans” återger hon i en skickligt uppbyggd polyfon komposition balettens 1900-talshistoria från kreatörernas och dansarnas horisont.
Ett pris om 18.000 euro ur Ragnar, Ester, Rolf och Margareta Bergboms fond tilldelas dramaturgen och författaren Erik Norberg för dramatiseringen av Lars Sunds romaner ”Colorado Avenue” och ”Lanthandlerskan son”, samt ”Eriks bok”, som i fri bearbetning fått namnet ”Hemsång”. q