DELA

Jakt- och fiskemuseet förbereder säsongen

Ålands jakt- och fiskemuseum öppnar för säsongen den 14 maj. Full aktivitet råder redan nu inför sommarsäsongen meddelar museet. Den nya hemsidan på www.jaktfiskemuseum.ax är lanserad, museet har fått en egen Facebooksida och arbetet med sommarens utställningar pågår. Museet söker också en högskolepraktikant.
Innan museet öppnar för säsongen, finns det möjlighet att göra besök lördagen den 7 april kl. 12-16 och på kvällen samma dag kl. 20.00 då det blir ”Skrönor, berättelser och lite visor” ett evenemang som ingår i evenemanget Påskpaus. Fjalar Eklund, Karl-Anders Lindholm, Bengt Häger och Kalle Jansson underhåller.
Sedan följer Jaktens dag den 28 april kl. 10-15 och smygvisning av utställningen ”Skall” om jägaren och hunden. Temat för Jaktens dag är jakthunden. o

Inget åländskt verk
är nominerat till Nordiska rådets musikpris för 2012. Nomineringarna har nu blivit offentliga. Nominerade från Finland är Jukka Tiensuu med verket ”Tie” och Eero Hämeenniemi med verket ”Red earth and rain”. Sammanlagt elva kompositörer är nominerade, skriver FNB.
Musikpriset ges vartannat år till kompositörer, vartannat år till artister. Prissumman är cirka 47 000 euro.

Över 4.000 elever får chansen att
se balett i Helsingfors med anledning av Finlands nationalbaletts 90-årsjubileum. Det är Svenska kulturfonden som gör balettbesöken möjliga.
Alla de åttionio skolor som ansökte om att få delta i projektet ”Till baletten!” fick komma med. Eleverna kommer från både Nyland, Egentliga Finland, Österbotten, Mellersta Österbotten, Åland, Birkaland och Mellersta Finland, skriver FNB.
Projektet riktar sig till årskurserna 1–9 i alla svenskspråkiga grundskolor i Finland och till svenskspråkiga undervisningsgrupper i finskspråkiga grundskolor. Kulturfonden betalar för biljetterna, resorna och eventuell övernattning.

”Flicka i frack” ges i Lejonkulan
på Dramaten med premiär den 14 april, skriver teatern i ett pressmeddelande. Skådespelaren Magnus Roosmann gör debut som regissör, och har även bearbetat texten, som till stora delar utgår ifrån August Strindbergs ”En dåres försvarstal”.
Föreställningen är en del av projektet ”Satans Strindberg” i Lejonkulan, där det under året kommer att spelas en rad snabbproducerade och experimentella Strindbergsrelaterade föreställningar.